Tyvekoster var på vej mod Spanien

19/08/2021 16:28

|

Christina Hansen

Shutterstock.com

Mest læste i dag

En marokkansk mand viste sig at have et stort antal stjålne danske smartphones med sig i bilen, da han sidste år blev standset af tysk politi, det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

En 58-årig mand fra Marokko er i dag i Retten i Sønderborg blevet idømt fem måneders ubetinget fængsel samt udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Manden blev i august sidste år stoppet af tysk politi på en rasteplads ved motorvejen i Münster i Tyskland. Det viste sig, at der i den spansk indregistrerede bil lå et stort antal IPhones, andre mobiltelefoner samt TomTom GPS ´er, tre cykler og en PlayStation samt flere armbåndsure.

Tysk politi kunne ikke umiddelbart bevise, at de cirka 42 smartphones var stjålet, men beslaglagde dem. Da det viste sig, at de var stjålet i Københavns-området i løbet af 2020, blev sagen overdraget til Udlændingekontrolafdeling Vest i Padborg. Herefter blev der udstedt en europæisk arrestordre på manden. Han blev i marts udleveret fra Spanien til retsforfølgelse i Danmark.

Den 58-årige forklarede i retten, at han ikke vidste, at det var stjålne ting, han kørte med. Han modtog dommen og blev varetægtsfængslet frem til udvisning kan iværksættes. 

Ejerne af de stjålne genstande er underrettet og har fået deres ting tilbage igen. 

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland.
UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen - eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland.
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet.
UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet.
Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.