Delte billede af brændende Mette F-dukke: Risikerer nu 16 års fængsel

17/03/2021 11:55

|

Redaktionen

Foto: Presse-fotos.dk

Mest læste i dag

En 29-årig kvinde fra Aarhus risikerer 16 års fængsel for at have delt et billede af en brændende Mette Frederiksen-dukke på Facebook

I december sidste år blev en mand idømt 16 års fængsel på drab på to kvinder. Nu risikerer 29-årige Vivian Anita Alexandru fra Aarhus at få samme straf. Hendes forbrydelse er at have delt et billede af en brændende Mette Frederiksen-dukke på Facebook. 

Ifølge B.T. er hun nemlig sigtet efter straffelovens §119, stk. 1, som kan give op til otte års fængsel. De otte kan dog ende med at blive fordoblet til 16 år efter paragraf 81 d, der dikterer, at en straf kan fordobles 'hvis lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark'. 

Ifølge Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia, er sigtelsen af den 29-årige mor helt ude af proportioner. 

"Jeg håber selvfølgelig, at det her ender med, at man dropper sigtelsen og måske kommer med en undskyldning," fortæller Jacob Mchangama til B.T. 

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach fortæller, at paragraffen, som den 29-årige kvinde er sigtet efter, kaldes for 'vold mod embedsmand i funktion'. Det er en paragraf, der har til formål at give et ekstra strafferetligt værn mod dem, der handler offentligt, hvad enten der er tale om vold, opfordring til vold og trusler. 

Jacob Mchangama mener ikke, at der er noget af det ovenstående, der gør sig gældende i denne sag. 

"Jeg synes, at det er fuldstændig soleklart ud fra hendes opslag og konteksten, at der er tale om en fredelig politisk protest. Og endda et forsøg på at få ændret en lov på demokratisk vis – som, hun mener, krænker borgernes ytringsfrihed," siger han til B.T., hvorefter han understreger, at det er svært at se det som en trussel. 

Vivian Anita Alexandru er mor til to, læser til lærer, og står bag partiet Samfundssind, som har lavet en gruppe på Facebook, der har fået navnet 'STOP paragraf 113'. 

Det er i denne gruppe, at billedet af den brændende dukke med Mette Frederiksens ansigt er blevet delt.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Mette Frederiksen om, hvorvidt dobbeltstraffen er rimelig. Hun nægtede dog at svare på spørgsmålet, og henvist blot til justitsminister Nick Hækkerup.