Sødt øjeblik: Reddet chimpanse reagerer på at se himlen efter at have levet i bur hele livet

13/04/2024 09:01

|

Nicolai Busekist

Foto: YouTube
En chimpanse, der havde tilbragt en stor del af sit liv, fik mulighed for at se himlen for første gang. Det hele blev fanget på film, som endte med at tage nettet med storm.

Mest læste i dag

Chimpansen Vanilla stirrer forundret op, da hun for første gang ser den ubegrænsede udsigt til den azurblå himmel. Videoen, som er delt af Save the Chimps, viser det rørende øjeblik, hvor den 28-årige hun-chimpanse træder ind i sit nye hjem på et reservat i Florida.

Det særlige ved øjeblikket er dog Vanillas lange rejse mod frihed, som forklarer hendes glæde. En stor del af hendes liv tilbragte hun i et biomedicinsk forskningscenter i New York, hvor hun ifølge en udtalelse fra Save the Chimps 'var hævet fra jorden som i fuglebure'.

Hun blev reddet fra dette center i 1995 sammen med 29 af hendes artsfæller og bragt til Wildlife Waystation, som var et dyreinternat i Californien. Dette internat lukkede i 2019, og næsten 480 dyr skulle omplaceres, herunder 42 chimpanser.

Ifølge Save the Chimps var Vanilla indespærret i en indhegning med 'et bur som top' under sit ophold der. Vanilla har nu en 1,2 hektar stor ø at udforske og er 'fuldt integreret' i sin nye gruppe. Save the Chimps tilføjer, at Vanilla nyder at udforske sin ø, slappe af og soignere sig sammen med sin nye familie.

Chimpanser har været brugt til biomedicinsk forskning i USA siden 1930'erne, men i 2015 meddelte Food and Drug Administration (FDA), at de ikke længere ville støtte dette.

Det har naturligvis også været med til at bane vejen for, at andre chimpanser er blevet sat fri. Det er derfor ikke kun Vanilla, der har fået glæden af et liv i frihed, efter FDA droppede at bakke op om brug af chimpanser til forskning.