Ny undersøgelse viser, at de især elsker en lugt: Derfor stikker myg kun nogle mennesker

14/04/2024 18:11

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Myg er irriterende. Når de om aftenen leder efter blod, ødelægger de humøret for mange. Men ikke alle rammes lige hårdt. En ny undersøgelse viser, hvorfor nogle mennesker bliver stukket særligt ofte - og hvad de små plageånder slet ikke kan lide.

Mest læste i dag

En hyggelig aften udendørs lyder ofte mere afslappende, end den viser sig at være. Når myg er på jagt, bliver det hurtigt ubehageligt for dig at være udenfor. Dog er det ikke alle, der bliver ramt lige hårdt af det. Mens nogle bliver angrebet gang på gang, slipper andre uden stik. Men hvorfor?

Det er kendt, at individuel kropsduft, sved og udåndet CO2 tiltrækker myg. Det præcise indhold i kropsduften har dog været uklart, indtil en ny undersøgelse i tidsskriftet Current Biology kastede lys over sagen. Det nye fund var, at myg især tiltrækkes af lugten af ost.

Ost tiltrækker, mens eukalyptus afskrækker

Hos mennesker opstår denne lugt fra carboxysyrer som buttersyre, isovaleriansyre og acetonin. Disse stoffer kan dannes på huden, men findes også i ost, eksempelvis Limburger.

Connor McMeniman, der deltog i studiet og er professor i molekylær mikrobiologi og immunologi, forklarer: "Myggene valgte nat efter nat konsekvent den samme menneskelige duft, der var domineret af carboxysyrer."

En deltager i studiet tiltrak næsten ingen myg. Hendes duftsignatur indeholdt ifølge McMeniman ingen carboxysyrer. I stedet dominerede eukalyptol, der dufter af eukalyptus. "Årsagen er sandsynligvis, at personen spiser plantebaseret," formoder professoren.

Studiet giver et spændende indblik i myggenes præferencer. Dog blev kun én mygtype, malariamyggen (Anopheles gambiae), undersøgt. Duftpræferencer kan variere blandt andre myggearter. Andre arter kan derfor tiltrækkes eller frastødes af forskellige dufte.

Også ved sæbe er der præferencer

Selvom det er svært at påvirke sin egen kropsduft, kan den rette sæbe måske beskytte mod at blive plaget af myg. Forskere fra Virginia Polytechnic Institute opdagede, at myg også har duftpræferencer her.

Sæber, der indeholder duftstofferne Lilial, α-Isomethylionon, Allylheptanoat og 4-tert-Butylcyclohexyl, tiltrak myg. De dufter blomstret, træagtigt og af tropiske frugter som ananas.

Myggenes tiltrækning kunne skyldes deres kost af blomsternektar. Mindre interesserede er myg i duftstofferne Benzylbenzoat, γ-Nonalacton og Benzaldehyd, der dufter let balsamisk, af mandel og kokosnød.