Er din have blevet et toilet for katte? Sådan holder du dem væk

03/03/2024 15:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Kattes vane med at dække deres afføring til kan hurtigt efterlade bare pletter i græsplænen!

Mest læste i dag

Ikke alle ser positivt på kattebesøg i haven, især ikke dem, som bor i byer eller forstæder uden selv at have kat. Disse personer kan finde det irriterende, når en kat beslutter at bruge deres blomsterbed som en midlertidig kattebakke.

På markedet findes der et væld af produkter designet til at holde katte væk, men disse er ofte ikke så effektive som lovet, ifølge Express.

Desuden kan nogle af disse produkter være skadelige for både børn og dyr og indeholde pesticider, der forringer kvaliteten af jorden og planterne.

Alligevel findes der metoder til effektivt at afskrække katte fra haven, og en af disse metoder har du måske allerede i rigelige mængder.

Lugte afskrækker

Det anbefales ofte at bruge stærkt duftende materialer, som katte finder ubehagelige, såsom citrusskaller, kaffegrums, chilipulver og peber. Disse skal dog genanvendes jævnligt, specielt efter regnvejr.

En mere utraditionel metode er brugen af urin, som flere har nævnt i en rengøringsgruppe på Facebook ledet af fru Hinch.

Jayne Blockley nævnte: "Fortyndet menneskeurin (det lyder måske ubehageligt), men det er også effektivt mod grævlinger og ræve...."

Sammy Searle foreslog: "Få en mand til at tisse rundt omkring i haven, det (kattene, red.) kan ikke udstå."

Paul delte en anekdote: "Hørte en fantastisk historie om en person med et lignende problem. Han kendte en, der arbejdede i en lokal zoo og fik fat i noget af urinen fra de store katte. Spredte det rundt i haven og oplevede ikke længere problemer med huskatte! Om det er sandt, kan jeg ikke sige, men det er værd at overveje!!!”

Det siges også, at duften af hunde-urin er effektiv til at holde katte væk fra haver.

Hvis du ikke lige har lyst til den metode ...

Katte har meget følsomme poter, og det kan udnyttes til at afskrække dem ved at gøre overfladen ubehagelig.

Den bedste løsning for at forhindre katte i at bruge blomsterbedene som toilet er at omkranse dem med hegn, hvilket dog kan være både tidskrævende og dyrt.

En alternativ metode er at placere spidse genstande, som små grene, i blomsterbedet, selvom katte er dygtige til at undgå sådanne forhindringer.

Afskårne grene fra tornefulde planter som roser eller tjørn kan også virke, da det gør det ubehageligt for kattene at grave.

Når det kommer til dækning af blomsterbede, rådes der mod at bruge barkflis, da det ifølge skadedyrssiden Pests Banned "minder meget om et kattebakkeunderlag og tilbyder katte det perfekte sted for deres behov. Det er også let for katte at grave i barkflis."

Som alternativ er skiferfliser større og mere spidse.

"Dette gør det meget ubehageligt for katte at stå på skiferfliserne og gøre deres forretning, hvilket får dem til at holde sig væk."