Vi er tæt på at genskabe ozonlaget og løse et af vores største problemer

11/06/2024 09:44

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Vi er næsten færdige med at genskabe ozonlaget, hvilket løser et af menneskehedens største problemer i lang tid.

Mest læste i dag

I en overbefolket verden er klimaforandringer ikke den eneste udfordring, vi står overfor. I de sidste årtier af det 20. århundrede, var hovedproblemet ozonlaget.

Problemet med ozonlaget blev identificeret i midten af 1980'erne. En række studier afslørede, at brugen af visse kemiske forbindelser - især klorfluorcarboner (CFC'er), som er gasser i aerosoler - nåede atmosfæren og nedbrød ozonlaget.

Det internationale fællesskab reagerede, og i 1987 trådte Montreal-protokollen i kraft, som stoppede CFC-udledningen. Resultaterne var ikke umiddelbare, men ozonlaget begyndte at komme sig. Først blev udvidelsen stoppet, og senere begyndte genopretningen.

Vi er ved at genskabe ozonlaget

Store ændringer tager tid at vende, og efter mange år med problemet peger FN på 2040 som året, hvor hullet i ozonlaget begynder at lukke. Det skriver mediet pplware.

FN's Miljøprogram (UNEP) og Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) har konstateret, at ozonlagets genopretning er på rette spor. De anslår, at genopretningen i forskellige verdensdele vil ske mellem 2040 og 2066.

Prognosen viser, at Antarktis vil være det sidste område, der genoprettes. Ifølge den seneste fireårige vurderingsrapport fra Montreal-protokollens videnskabelige vurderingspanel, vil ozonlaget nå 1980-niveauerne i 2066. Dette vil placere os midt i genopretningsprocessen.

Selvom denne prognose siger 2066, kan andre områder komme sig tidligere, såsom Arktis, som er nyere og mindre. Uden for de polare regioner kan ozonlagets genopretning ske på mindre end to årtier, omkring 2040.

I mange år var der en tro på, at kampen var tabt i forhold til ozonlaget. Det har nu vist sig, at det ikke er tilfældet.

Tværtimod er det gået i den rigtige retning de seneste år, hvilket har ført til, at ozonlaget er ved at blive genoprettet flere steder i verden, skriver det førnævnte medie.