Museum klassificerer romersk kejser som transkvinde

10/08/2024 11:30

|

Nicolai Busekist

Foto: Wikimedia Commons
Et museum besluttede at omklassificere sin udstilling om en romersk kejser efter at have konkluderet, at han faktisk var en transkvinde.

Mest læste i dag

North Hertfordshire Museum vil nu referere til kejser Elagabalus med de kvindelige pronominer 'hun' og 'hende'. Dette sker efter klassiske tekster hævder, at kejseren engang sagde 'kald mig ikke Herre, for jeg er en Dame'.

En repræsentant sagde, at det 'kun er høfligt og respektfuldt at være følsom over for at identificere pronominer for mennesker fra fortiden'. Museet har en mønt af Elagabalus, som ofte udstilles blandt andre LGBTQ+-genstande i deres samling.

Museet sagde, at de konsulterede LGBTQ+-velgørenhedsorganisationen Stonewall for at sikre, at 'udstillinger, offentlighed og foredrag er så opdaterede og inkluderende som muligt'.

Marcus Aurelius Antoninus, der var bedre kendt som Elagabalus, regerede det romerske imperium i kun fire år fra 218 e.Kr. til sit snigmord i en alder af 18 år i 222 e.Kr. Han blev en meget kontroversiel figur i løbet af sin korte regeringstid og udviklede et ry for seksuel promiskuitet. 

Cassius Dio, en senator samtidig med Elagabalus, skriver i sine historiske krøniker, at kejseren var gift fem gange - fire gange med kvinder og en gang med Hiercoles, som var en tidligere slave og stridsvognsfører. 

I dette sidste ægteskab skriver Dio, at kejseren 'blev givet i ægteskab og blev kaldt hustru, elskerinde og dronning'.

Debatten om Elagabalus' kønsidentitet er langvarig og ofte splittende blandt akademikere. Dr. Shushma Malik, der er professor i klassiske studier ved Cambridge University, udtalte sig til BBC om dette.

"De historikere, vi bruger til at forsøge at forstå Elagabalus' liv, er ekstremt fjendtlige over for ham og kan derfor ikke tages for gode varer. Vi har ingen direkte beviser fra Elagabalus selv om hans egne ord," sagde Dr. Malik.

"Der er mange eksempler i romersk litteratur, hvor feminint sprog og ord blev brugt som en måde at kritisere eller svække en politisk figur. Referencer til Elagabalus, der bærer makeup, parykker og fjerner kropshår, kan være skrevet for at undergrave den upopulære kejser."

Dr. Malik tilføjede, at mens romerne var bevidste om kønsfluiditet, og der er eksempler på pronominer, der blev ændret i litteraturen, 'blev det normalt brugt i reference til myter og religion snarere end til at beskrive levende mennesker'.

Dog sagde rådmand Keith Hoskins, eksekutiv medlem for Enterprise and Arts i North Herts Council, at tekster som Dios giver bevis for, 'at Elagabalus helt bestemt foretrak pronominet 'hun', og som sådan er dette noget, vi afspejler, når vi diskuterer hende i nutiden, som vi mener er standard praksis andre steder'.

"Vi ved, at Elagabalus identificerede sig som en kvinde og var eksplicit om, hvilke pronominer der skulle bruges, hvilket viser, at pronominer ikke er en ny ting," tilføjede han.