Fødselsvægten af en baby er relateret til dens intelligens: Hvilken vægt indikerer højere IQ?

08/07/2024 18:35

|

Nicolai Busekist

Forskning undersøger fødselsvægts påvirkning på kognitive præstationer og finder ud af, at højere vægt kan være godt for IQ, men det kræver nuanceret udvikling.

Mest læste i dag

Forældre og læger bekymrer sig om for tidlig fødsel hos spædbørn. Frygten ligger i, at hvis et barn fødes før fuldført graviditet, er barnets organer ikke fuldt udviklede og ikke klar til at overleve uden for moderens mave, hvilket kan kræve støtte.

Hvordan påvirker for tidlig fødsel hjernens udvikling? En ny undersøgelse, offentliggjort i JAMA, viser, at fødselsvægten hos spædbørn hænger sammen med intelligens og kognitive præstationer i en alder af fem år. Resultaterne viser, at en højere fødselsvægt er god for IQ.

Vi ved, at en kombination af vægten og hvor tidligt et barn fødes, påvirker barnets senere intellektuelle evne. Denne undersøgelse undersøger, om den relative fødselsvægt (vægt kombineret med graviditetslængde) er en bedre forudsigelse af senere kognitive præstationer.

Hvad viste undersøgelsens resultater?

Børn, hvis fødselsvægt er meget lav, har større sandsynlighed for at opleve udviklingsproblemer i en alder af fem år, skriver mediet Oloygeia.

Undersøgelsen, ledet af det tyske Bielefeld Universitet og Warwick Universitet, kombinerede data fra 30.000 børn fra hele verden. Traditionelt bruger forskere den 10. percentil som en risikofaktor, der påvirker langsigtet udvikling.

Denne percentil sammenligner et barns vægt med andre børn af samme køn, vægt og alder. Hvis et barn er i den 90. percentil, vejer 90% af børnene mindre. Hvis et barn er i den 10. percentil, vejer kun 10% mindre og 90% mere.

Hovedforfatter Dr. Robert Eves siger, at den 10. percentil er et diskutabelt punkt, og at forbindelsen mellem fødselsvægt og kognitiv udvikling er mere gradvis. Forskerne ville også se, om meget høj fødselsvægt var forbundet med andre problemer.

Det viser sig, at brugen af den 10. percentil forenkler tingene for meget. En stigning i fødselsvægtspercentiler er forbundet med en stigning i kognitive scores, men kun fra den 1. til den 69. percentil. Derefter falder de.

Der er ingen kognitiv forskel mellem børn, der blev født i den 69., 79. eller 89. percentil.

"For eksempel finder vi, at den estimerede kognitive præstation for et spædbarn født ved 30 ugers gestation og i den 69. percentil for fødselsvægt er lignende med et spædbarn født ved 35 uger og i den 2. percentil. En mere differentieret tilgang kan være gavnlig," sagde Dr. Eves.

Han understregede også, at selvom den relative fødselsvægt og gestationsalderen kan påvirke børns udvikling, er der mange andre faktorer, såsom forholdet mellem barn og forældre, der hjælper med at forme barnets udvikling.