Forbløffende fund på havets bund

14/08/2023 11:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: National Authority for Underwater Cultural Heritage
Italienske myndigheder er stødt på en forbløffende opdagelse over hundrede meter under havets overflade.

Mest læste i dag

En bemærkelsesværdig opdagelse er blevet gjort i Middelhavets farvande nær Italiens kyst. Her er et gammelt fragtskib af romersk oprindelse blevet fundet på havets bund, og det menes at kunne spores tilbage til enten det første eller andet århundrede f.Kr. Opdagelsen er blevet betegnet som usædvanlig og er blevet omtalt af flere internationale medier, herunder The Guardian.

Krukker

De rester, der stammer fra skibet, blev afdækket på en dybde af omkring 160 meter i nærheden af byen Civitavecchia, en italiensk havneby beliggende cirka 80 kilometer nordøst for Rom. Myndighederne er nu i gang med at kortlægge de præcise dimensioner af dette over 2.000 år gamle skib. Blandt de artefakter, der er blevet fundet, er der hundredvis af krukker. Politiets afdeling for kulturarvsværn mener, at disse fund kan give os indblik i, hvordan livet til søs udfoldede sig på den tid.

Denne ekstraordinære opdagelse repræsenterer et betydningsfuldt eksempel på forliset af et romersk skib, der udfordrede havets farer i et forsøg på at nå kysten. Opdagelsen kan muligvis kaste lys over de gamle handelsruter til søs, udtaler en officiel meddelelse.

Ifølge The Guardian var det arkæologer fra den italienske politistyrkes enhed for kulturarvsbeskyttelse samt dykkere fra National Authority for Underwater Cultural Heritage, der først stødte på skibet.

Skattekamre

I øjeblikket arbejder myndighederne på yderligere kortlægning og beskyttelse af stedet. Det er bemærkelsesværdigt, at Italiens kystlinje synes at være en skatkiste af arkæologiske fund. Tidligere er der blevet gjort fund af to middelhavsskibe ud for henholdsvis Palermos kyst og øen Ustica i 2021. Et andet skib, der var næsten intakt, blev fundet ud for Genovas kyst i 2013 og kan også spores tilbage til det andet århundrede f.Kr.

Hvert år beslaglægger det italienske politi adskillige sjældne kunstvaser, kendt som amforaer, fra italienske kunsthandlere, da de mistænkes for at være opbevaret ulovligt, ifølge avisen.