Abe havde sit eget bur i zoo: Pludselig opdagede personalet noget, der burde være umuligt

01/04/2024 18:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Facebook
Dyrepasserne kunne ikke forstå, hvordan aben kunne være blevet gravid.

Mest læste i dag

I Kujukushima Zoologiske Have og Botaniske Have i Nagasaki, Japan, stødte dyreplejerne på en gåde, da den hvide håndgibbon ved navn Momo blev fundet gravid i 2021, trods det at hun levede isoleret i sin indhegning.

Efter en toårig dybdegående undersøgelse har zoologer nu løst mysteriet bag Momos graviditet, på trods af at hun tilsyneladende ikke havde haft nogen fysisk kontakt med en han.

Denne opdagelse blev annonceret på zoologisk haves Facebook-side.

Da Momo bragte en charmerende lille babygibbon til verden, stod zoologerne over for gåden om, hvordan hun kunne have opnået graviditeten, isoleret som hun var fra de mandlige gibbons. De udtrykte deres forbavselse på de sociale medier, erkendende deres usikkerhed om faderens identitet og de udfordringer, de stod over for med at udføre DNA-tests på afkommet, påvirket af Momos beskyttende adfærd.

Efter år med gætværk og udfordringer med at samle DNA-prøver, som blev gjort vanskelige af Momos forsvar af sin unge, lykkedes det endelig for dyreplejerne at løse gåden. Jun Yamano, en inspektør for zoologisk have, forklarede, at det var en udfordrende opgave at indsamle de nødvendige prøver, da de havde svært ved at komme tæt på.

DNA-analysen bragte sandheden for dagens lys: Faderen til Momos unger var Itoh, en han-gibbon, der opholdt sig i et nabobur. Spørgsmålet opstod så, hvordan Momo og Itoh formåede at parre sig, adskilt som de var?

Yamano delte, at personalet nu tror, de to gibbons var i stand til at mødes gennem et lille 9 millimeter bredt hul i væggen, der adskilte deres boliger. Dette hul var placeret i et område nær Momos bolig, som begge gibbons brugte på skift under offentlige fremvisninger.

Selvom der ikke foreligger videobevis for parringen, antages det, at Momo og Itoh fandt en måde at forenes på, mens Itoh befandt sig i det offentlige udstillingsområde og Momo var placeret lige ved siden af, adskilt kun af det lille hul.

Dyreplejerne har nu i sinde at lade Itoh flytte ind hos Momo og deres unge og har allerede udbedret det lille hul i væggen, der gjorde denne usædvanlige befrugtning mulig.