Tandlægen Erika advarer: Denne type slik vil hun ALDRIG byde sine tænder

09/05/2024 15:37

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Mens de fleste af os nyder lidt sødt til ganen i ny og næ, er der visse typer slik, som selv tandlæger og hjertespecialister styrer klart udenom. Her er hvorfor.

Mest læste i dag

Søde fristelser gemmer sig omkring hvert hjørne, og selvom vi godt ved, at sukker generelt ikke er sundt, overser vi ofte andre sundhedsmæssige farer ved slik.

En finsk tandlæge fortæller nu, hvilke slags slik hun undgår for enhver pris.

Tandlægens bekymring: Det sure og klistrede slik

Når det kommer til tandpleje, er det især de sure og klistrede typer slik, som fx toffee, der kan være særligt skadelige.

Disse typer slik hænger fast på tænderne og i mellemrummene længere end andre søde sager, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Specialtandlæge Erika Laukkanen fra Oral Hammaslääkärei i Finland fortæller til den finske avis Is, at hun aldrig ville overveje at spise sådanne sliktyper, og at hun især undgår surt slik, fordi det indeholder syrer, der kan nedbryde tandemaljen.

Ikke så uskyldigt, som det ser ud

Det er dog ikke kun det sure slik, man skal være forsigtig med. Hvis man ser bort fra munden og kigger på andre dele af kroppen, som slik påvirker, er hverken lakrids eller salmiak noget, man bør være alt for gode venner med.

Lakrids påvirker blodtrykket mere, end mange tror, ifølge nyere anbefalinger fra sundhedsorganisationer.

Dette skyldes stoffet glycyrrhizin, der findes i lakridsekstrakt og fungerer som kroppens salt hormon, hvilket hæver blodtrykket.

Selv små mængder på 50 gram kan være problematiske for dem, der er særligt følsomme overfor stoffet.

I værste fald kan indtag af en pose lakrids hæve en persons blodtryk i flere uger. Dette er særligt problematisk for unge mennesker, hvor overraskende mange tilfælde af højt blodtryk kan føres tilbage til forbrug af lakrids og salmiak.

Salmiak, en anden favorit, indeholder ofte ikke kun glycyrrhizin, men også store mængder salt, hvilket yderligere kan forstærke den blodtryksforhøjende effekt.

Tuija Pusa fra den finske 'Hjerteforeningen' bemærker, at nogle salmiakvarianter kan indeholde op til 4% salt. For en person med saltfølsomhed kan dette hurtigt blive en sundhedsrisiko.