Tandlæge: Mange overser, at denne daglige vane giver syreskader og huller i tænderne

28/07/2023 19:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En tandlæge er nu ude for at advare om, at en almindelig vane, som de fleste af os gør regelmæssigt, kan forårsage stor skade på vores tænder. Og vanen er ikke så indlysende, som du måske tror.

Mest læste i dag

Den dårlige vane

Vi ved alle, at utilstrækkelig tandbørstning eller at spise for mange sukkerholdige snacks er dårligt for vores munds sundhed. Men ifølge tandlægen Dr. Dante Devoti fra New York City er der en anden vane, som vi bør undgå, da den kan få vores tænder til at erodere hurtigere og forårsage flere huller.

Det drejer sig om den måde, vi drikker på, og hvor lang tid vi bruger på det, forklarer MailOnline. Eksperter påpeger, at det at nippe til en drink hele dagen i stedet for at drikke det hele på én gang kan være mere skadeligt end gavnligt for vores tænder.

Dr. Dante Devoti forklarer årsagen til denne skade. Han siger: "Tandemaljen er den hårdeste mineraliserede substans i din krop. Men langvarig eksponering for syre, især syreholdige væsker, får tænderne til at demineralisere, altså erodere."

Værste drikke for tænderne

Selvom spyttet hjælper med at reducere surheden, går denne proces ikke så hurtigt, når vi regelmæssigt nipper til den samme drik. Ifølge tandlægen tager det op til en time at neutralisere pH-niveauerne i munden til det "beskyttende område".

Blandt drikkevarerne er sodavand de værste syndere i denne henseende, og sukkeret fungerer også som fødekilde for skadelige bakterier.

Dr. Devoti, der er adjunkt i tandmedicin, udtaler: "Når der er gentagne, langvarige eksponeringer, kan næsten al mad og drikke betragtes som skadelig for tænderne," og tilføjer: "Gode mundhygiejneværdier går ud over tandbørstning og tandtrådning og handler om at anerkende, hvordan spise- og drikkevaner, såsom hyppige mellemmåltider eller slurke af drikkevarer hele dagen, kan have lige så stor indvirkning på vores tænders sundhed."

Tanderosion er et udbredt problem. Det anslås, at omkring halvdelen af personerne i alderen fire til 18 år i Storbritannien har en form for tanderosion, og omkring 75 procent af briterne har ikke et komplet sæt hvide tænder. I USA viser undersøgelser, at omkring 46 procent af unge mennesker har tegn på tanderosion.