Mangler du D-vitamin? Vær opmærksom på disse 9 symptomer

28/10/2023 16:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er flere mennesker der mangler D-vitamin end man skulle tro.

Mest læste i dag

Hvis du oplever træthed, ømhed og søvnproblemer, kan det indikere, at du lider af D-vitaminmangel. Manglen på dette næringsstof kan især påvirke folk, der har begrænset sollys. D-vitamin spiller en afgørende rolle i at opretholde sunde knogler og muskler ved at hjælpe kroppen med at absorbere calcium og fosfor og støtte hjertefunktionen.

Det skriver Mirror.

De 9 symptomer

Der er ni almindelige symptomer på D-vitaminmangel, som du bør være opmærksom på, ifølge University Nebraska University Health Center:

  1. Træthed

  2. Dårlig søvnkvalitet

  3. Knoglesmerter eller ømhed

  4. Depression eller følelse af nedtrykthed

  5. Hårtab

  6. Muskelsvaghed

  7. Tab af appetit

  8. Hyppigere sygdom

  9. Bleg hud

Folk får ikke nok D-vitamin

For at sikre tilstrækkeligt D-vitaminindtag anbefaler eksperter, at alle overvejer at tage et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin, da det ofte er svært at opnå tilstrækkelige mængder gennem kosten, især i områder med begrænset sollys.

En nylig undersøgelse har afsløret, at en tredjedel af befolkningen i Storbritannien lider af D-vitaminmangel. En forskningsgennemgang foretaget af Health & Food Supplements Information Service (HSIS) offentliggjort i The Food and Nutrition Journal fremhævede den voksende viden om vigtigheden af D-vitamin for vores generelle sundhed og velvære.

Desuden blev der identificeret betydelige mangler i D-vitaminindholdet, hvor en tredjedel af de testede patienter (i alt 210.502 personer) havde D-vitaminmangler med blodniveauer under 30 nanomol pr. liter.

Ernæringsekspert og medforfatter af forskningen, Dr. Pamela Mason, påpegede vigtigheden af at udfylde kløften mellem D-vitaminindtag og anbefalinger for at forhindre mangler og bevare knogle- og muskelsundhed, især for at undgå rakitis og osteomalaci (knogleskørhed).

Mange faktorer

Det er vigtigt at bemærke, at D-vitaminproduktionen delvist afhænger af soleksponering. Imidlertid er det også vigtigt at være opmærksom på risici såsom solskoldning og hudkræft i forbindelse med overdreven soleksponering.

Desuden påvirker faktorer som årstid, tidspunkt på dagen, dagslængde, skydække, luftforurening, hudfarve og brug af solcreme mængden af UV-stråling og D-vitaminproduktion i huden. Solcreme ser ud til at hæmme D-vitaminproduktionen, men da folk normalt ikke påfører tilstrækkelige mængder solcreme, dækker hele den udsatte hud eller fornyer solcremen regelmæssigt, vil der stadig være noget D-vitaminproduktion, selv om der ikke er fuld enighed om, hvor meget dette er.