Læge advarer: Gnubning af øjnene kan have alvorlige konsekvenser

24/07/2023 11:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
En læge har delt en advarsel mod at gnide dig i øjnene, da det kan forårsage uoprettelig skade.

Mest læste i dag

De fleste er klar over, at det kan føles behageligt at gnide sine øjne. Selvom denne fornemmelse kan være behagelig i øjeblikket, kan det have negative konsekvenser på lang sigt.

Ifølge en læge er det yderst vigtigt at undgå at gnide øjnene, da det kan forårsage skader, der kan være irreversible. I værste tilfælde kan det endda føre til total blindhed.

Dr. Sam, en læge fra Singapore, er også en populær profil på TikTok, hvor han deler sine tips og advarsler med sine mange følgere.

For nylig delte han en video, hvor han forklarer, at det pres, der opstår ved at gnide øjnene, kan skade synet. I de mest alvorlige tilfælde kan det resultere i permanent tab af synet, som rapporteret af Daily Mail.

"Ved at bruge dine knoer eller bagsiden af hånden øger du trykket betydeligt sammenlignet med at bruge fingerspidserne," siger han i videoen.

Den praktiserende læge afslører også, at der er flere grunde til ikke at gnide øjnene, især hvis man lider af nærsynethed.

Videoen er en del af en serie på TikTok kaldet "New Fears Unlocked," hvor han fokuserer på vaner, som mange har, men som kan have alvorlige konsekvenser. Dette inkluderer f.eks. at gnide øjnene.

Han deler historien om en 18-årig mand, Tahmeed Rashed, fra Australien, der blev blind på det ene øje og mistede størstedelen af synet på det andet øje på grund af sin dårlige vane med at gnide øjnene.

"Tahmeed har gnubbet sine øjne, siden han var 1 år gammel. Det førte til en tilstand, der kaldes keratoconus," siger han.

Han går ikke i detaljer om denne tilstand, men han forklarer, at Tahmeeds øjne har ændret form som følge af det tryk, der opstod ved at gnide dem.

Derefter viser han en MR-scanning af en person, der gnider sine øjne.

"Du kan se mængden af tryk, som øjet udsættes for, og hvordan det ændrer form," siger han.

"Det kan øge trykket med op til 20 gange."

Hvis man lider af nærsynethed, er det endnu vigtigere at undgå at gnide sine øjne, da det i værste tilfælde kan resultere i, at nethinden løsner sig. Det er derfor afgørende at afstå fra denne vane.

"Hvis du har en vane med at gnide dine øjne, skal du lære at bryde den," råder han.

Dr. Sams video er blevet viralt på de sociale medier, og den har fået flere tusinde kommentarer. Mange indrømmer, at de er skræmte af den nye information fra lægen.

"Jeg gnider mine øjne. Hvad skal jeg gøre? Jeg kan ikke lade være, når min allergi blusser op," skriver en seer.

"Jeg gnider også mine øjne, og så dukkede denne video op," siger en anden.

Dr. Sam understreger, at det er afgørende at stoppe med at gnide øjnene, men samtidig påpeger han, at tilstande forårsaget af dette er sjældne. Ifølge videoen rammer det én ud af 2.000 personer.

En optiker afslører også i kommentarfeltet, at nærsynede personer bør undgå adrenalinfyldte aktiviteter som faldskærmsudspring, da dette angiveligt også kan føre til blindhed.