Mange danskere er klar over, at et stort alkoholforbrug er skadeligt, men få ved, at selv et moderat indtag kan have alvorlige konsekvenser.
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse afslører, at kun hver femte dansker er bevidst om, at et alkoholforbrug på under 10 genstande om ugen kan øge risikoen for kræft. Dette fremgår af en pressemeddelelse.
Anne Tjønneland, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse, understreger, at der er en direkte forbindelse mellem alkoholforbrug og kræftrisiko:
"Hvis du vil være helt sikker på at undgå øget kræftrisiko på grund af alkohol, bør du slet ikke drikke. Risikoen stiger dog med mængden af alkohol, du indtager."
De 20 pct., der er opmærksomme på dette, har ret. For at undgå risikoen helt bør alkoholforbruget være nul, men jo mere man drikker, jo højere er risikoen. Selvfølgelig er det værre at drikke 15 genstande om ugen end blot et par stykker.
Undersøgelsen, der er baseret på svar fra over 3.000 danskere, viser også, at kun 28 procent forbinder alkohol med kræft. Mange tænker primært på leverkræft, mens færre er klar over, at alkohol også kan være forbundet med kræftformer som brystkræft samt kræft i mundhulen, svælget og spiserøret.
Anbefalinger for lav risiko
For at reducere risikoen anbefaler Sundhedsstyrelsen maksimalt 10 genstande om ugen og højst 4 på én dag.
Selvom selv små mængder kan øge risikoen, er det en god rettesnor for dem, der ikke ønsker at stoppe helt med alkohol, siger Tjønneland:
"Din risiko for at få kræft på grund af alkohol er lav, hvis du holder dig inden for Sundhedsstyrelsens anbefalede grænser."
Behov for bedre oplysning
76 procent af de adspurgte mener, at der er brug for mere information om alkohol og kræft.
Kræftens Bekæmpelse arbejder på at øge danskernes viden, så de kan træffe informerede beslutninger om deres alkoholforbrug.
Dataene stammer fra en spørgeskemaundersøgelse udført af Voxmeter i 2024, og resultaterne afspejler den danske befolknings holdninger. Undersøgelsen viser tydeligt, at der er et stort behov for øget oplysning om sundhedsrisikoen ved alkohol.