Efter nyligt studie om D-vitamin: Eksperter opfordrer til forsigtighed

15/05/2024 15:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Ny forskning viser, at tilstrækkeligt indtag af D-vitamin kan reducere risikoen for kræft. Men skal det betyde, at vi dagligt skal indtage D-vitamin?

Mest læste i dag

Ny forskning indikerer, at et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin potentielt kan mindske risikoen for kræft, rapporterer B.T.

Men betyder dette, at vi bør indtage D-vitamin hver dag?

"Absolut ikke," siger Lars Rejnmark, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, i B.T.

Rejnmark er bekymret for, at nogle kan blive fristet til ukritisk brug af D-vitamin som følge af sådanne studier, især da den aktuelle forskning hovedsageligt involverer forsøg på mus og ikke direkte på mennesker.

"Der er et stort spring fra mus til mennesker, og det er aldrig blevet bevist, at høje doser af D-vitamin kan forebygge kræft," forklarer han.

Han tilføjer, at mangel på D-vitamin ikke nødvendigvis direkte fører til øget kræftrisiko.

Interessen for D-vitamin og dets effekt på immunsystemet i tarmene har været kendt længe. Forskning udført af Aalborg Universitet og internationale samarbejdspartnere har vist, at D-vitamin understøtter sunde slimhinder og en sund bakterieflora i tarmene hos mus, hvilket kan reducere kræftrisikoen.

"Det er vigtigt at forstå, at resultater opnået i mus ikke nødvendigvis gælder for mennesker. Selvom vores data viser en tydelig sammenhæng mellem lavt D-vitamin og højere kræftrisiko, er dette endnu ikke bekræftet i mennesker," udtaler Tine Jess, professor og leder af grundforskningscentret Predict ved Aalborg Universitet.

Jess anbefaler at holde D-vitaminniveauet inden for normale grænser og pointerer vigtigheden af videre forskning i forebyggelse af kræft.

Rejnmark understreger også nødvendigheden af at opretholde et "fornuftigt" niveau af D-vitamin og råder imod for store doser som kosttilskud. "Jeg ser en stigende tendens til for høje D-vitamin niveauer i blodet, hvilket kan være skadeligt," udtaler han. For høje niveauer kan medføre øget kalk i blodet, risiko for nyresten, nedsat nyrefunktion, eller muskelkraft.

Han påpeger, at små mængder D-vitamin som tilskud kan være gavnlige i vintermånederne, men ofte ikke nødvendige om sommeren, når solen skinner mere.

"Selv på regnfulde sommerdage opnår de fleste danskere et rimeligt niveau af D-vitamin gennem sollys," forklarer han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne og børn over fire år indtager 5-10 ug D-vitamin dagligt om vinteren.

Rejnmark tilføjer, at D-vitamin også findes i fede fisk som laks, makrel og sild, som er gode kilder i sommermånederne.