Du kan smage et af dem: Her er 9 kræftsymptomer, du ikke må ignorere

26/12/2023 07:59

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Vidste du det?

Mest læste i dag

Vidste du, at der er et symptom på kræft, som man kan smage?

I det forgangne år mistede omkring 3.034 mennesker livet til kræft i mundhulen i Storbritannien. Dette udgør en stigning på 20 procent inden for de seneste fem år, viser data fra Oral Health Foundation ifølge Mirror.

Er der en metallisk smag af blod i din mund?

Sidste år blev næsten 9.000 tilfælde af kræft i mundhulen diagnosticeret i Storbritannien, hvilket repræsenterer en stigning på 34 procent sammenlignet med for ti år siden.

Selvom et ikke-helende sår er et af de mest almindelige tegn, har eksperter advaret om, at der også kan være et symptom, som man kan smage.

Læger fra Cancer Research UK advarer om, at personer, der udvikler kræft i munden, ofte oplever blødninger i munden. Så hvis du kan smage blod og samtidig oplever dråber i munden og følelsesløshed, er det tid til at søge læge.

Selvom dette symptom er relativt sjældent, påpeger eksperter, at der er otte andre symptomer, som man også bør være opmærksom på.

Ottes andre symptomer

  1. Sår: Et sår i sig selv er normalt ikke et problem og vil forsvinde inden for et par dage. Men hvis det ikke heler, så siger eksperter, at dette er et almindeligt tegn på mundhulekræft.

  2.  Smerter: "Smerte, ubehag eller hævelse i munden, der ikke går væk, er det andet mest almindelige symptom på mundkræft," hedder det i vejledningen.

  3. Røde eller hvide pletter: Ændringer i din mund kan være et tegn på mundkræft, sagde eksperterne. Dette omfatter røde pletter, kendt som erythroplakia, og hvide pletter kaldet leukoplakia.
    Disse er ikke kræft, men hvis de ikke behandles, kan det føre til sygdommen.

  4. Problemer med at sluge: Hvis du har smerter, når du spiser, en brændende fornemmelse, når du tygger eller har problemer med at synke, kan disse være forårsaget af kræft i munden.

  5. Taleproblemer: Kræft i din mund eller hals kan påvirke din stemme, "Din stemme kan lyde anderledes. Den kan være mere stille, husky eller lyde, som om du er forkølet hele tiden. Eller du kan sløre nogle af dine ord eller have problemer med at udtale nogle lyde," fortæller lægerne.

  6. En klump i halsen: Du kan have en klump i nakken eller halsen på grund af en forstørret lymfeknude. Hævelse i en eller flere lymfeknuder i nakken og halsen er et almindeligt tegn på både mund- og mundhulekræft.

  7. Vægttab: At tabe sig utilsigtet er et almindeligt tegn på alle kræftformer. Mund- og mundhulekræft kan gøre det smertefuldt at spise og svært at synke. Dette kan forårsage vægttab, sagde eksperterne.

  8. Dårlig ånde: Mange mennesker lider fra tid til anden med dårlig ånde, og det er normalt på grund af den mad, vi har indtaget. Men hvis du har kræft, kan dårlig ånde være værre eller ske oftere, advarede eksperter