Denne yoghurt, der er skadelig for helbred og tarme, frarådes stærkt af diætist

07/07/2024 18:12

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Spiser du ofte en frugtyoghurt til morgenmad eller som dessert? Det er ikke det samme som en naturel yoghurt og et stykke frugt. Vi forklarer hvorfor og hvordan du vælger god yoghurt.

Mest læste i dag

Mange mennesker tror, at frugtyoghurt kan erstatte en yoghurt plus et stykke frugt. Det er dog forkert.

"Intet er bedre end en naturel yoghurt med ægte frugtstykker, som du selv tilføjer," sagde diætist Véronique Liesse.

"Ægte frugter - friske eller frosne - giver dig fibre, vitaminer og fytokemikalier (især antioxidanter)," sagde hun også.

Frugterne i frugtyoghurter (hvis de virkelig indeholder frugt) er kogt og har mistet mange af deres vitaminer. Hun anbefalede derfor at vælge en naturel yoghurt.

"Den indeholder kun 3% fedt (4 gram lipider pr. yoghurt) og mælkevitaminerne A, D, E og K," sagde hun.

Véronique Liesse bemærkede, at naturel yoghurt indeholder laktose, som er naturligt sukker. En naturel yoghurt har desuden også et indhold på omtrent 5 gram laktose.

For meget sukker og ikke nødvendigvis frugt

Frugtyoghurter er sødere end naturel yoghurt, da de ofte indeholder mere end 10 gram ekstra sukker, og endda helt op til 15 gram sukker pr. 100 gram yoghurt. Dette er ofte frugtsukker, men der kan også være tilsat sukker.

En yoghurt på 125 gram vil derfor svare til næsten 20 gram sukker eller 4 sukkerknalder! De indeholder kun 12% frugt, svarende til 15 gram i en yoghurt på 125 gram, hvilket ikke er specielt meget.

"Aromatiserede yoghurter indeholder ikke frugt, men aromaer, der kan være skadelige for helbredet og bringe ubalance i tarmmikrobiomet," sagde Véronique Liesse.

Hvordan vælger man sunde yoghurter?

Man skal ikke dæmonisere frugtyoghurtet, da det sagtens kan lade sig gøre at finde en sund frugtyoghurt, hvis man virkelig vil.

"Det er bedre end ingen yoghurt overhovedet!" sagde Véronique Liesse.

Det gør det muligt for dem, der ikke kan lide naturel yoghurt eller ost, at indtage mælkeprodukter, som giver proteiner og calcium. Vælg dog altid frugtyoghurter med hele frugtstykker, og ikke varianter med frugtsmag.

"Vælg dem uden tilsat sukker eller sødestoffer," lød det også fra Véronique Liesse, der foreslog at vælge naturel yoghurt med et lag frugt, som er et godt kompromis mellem naturel yoghurt og frugtyoghurt.