Advarsel til tidligere coronasmittede

14/07/2023 06:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Nye undersøgelser peger på, at tidligere coronasmittede har en øget risiko.

Mest læste i dag

Forskere har nu opdaget, at sygdommen kan medføre en potentiel dødelig komplikation.

Ifølge britiske eksperter øger en covid-19-infektion risikoen for livstruende blodpropper i mindst et år efter infektionen.

Blodpropper kan føre til hjerteanfald, slagtilfælde, lungeemboli og i værste tilfælde død.

En analyse af 48 millioner sundhedsjournaler, offentliggjort i tidsskriftet Circulation, viser, at virussen kan have forårsaget omkring 10.500 ekstra hjerteanfald. Disse resultater blev rapporteret af The Sun.

Der antages også, at virussen har forårsaget flere andre tilfælde af blodpropper alene i England og Wales, herunder blodpropper i benene og blokering af blodkar i lungerne.

Begge tilstande er alvorlige og kan føre til handicap eller endda død. Selv mennesker med milde eller moderate former for covid blev påvirket, ifølge forskerne.

Forskerne fra universiteter i Storbritannien understregede dog, at risikoen for blodpropper hos personer, der er smittet med coronavirus, er lille og aftager over tid.

De foreslog forebyggende strategier, såsom at give medicin til at sænke blodtrykket til patienter med høj risiko, for at reducere forekomsten af alvorlige blodpropper.

Undersøgelsen involverede anonyme elektroniske patientjournaler for hele befolkningen i England og Wales fra januar til december 2020. Forskerne sammenlignede risikoen for blodpropper efter covid-19 med risikoen på andre tidspunkter.

I den første uge efter en covid-19-diagnose var risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde 21 gange højere, da begge tilstande er forårsaget af blodpropper, der blokerer arterier. Efter fire uger faldt denne risiko til 3,9 gange mere sandsynligt, ifølge forskerne.

Ligeledes steg risikoen for at udvikle tilstande forårsaget af blodpropper i venerne, herunder dyb venetrombose og lungeemboli også. Risikoen for blodpropper i venerne var 33 gange højere i den første uge efter en covid-19-diagnose og faldt til 8 gange mere sandsynligt efter blot en måned.

Tidligere forskning har primært fokuseret på blodpropper hos mennesker, der er indlagt med covid-19, men den nye forskning viser, at selv dem, der ikke er indlagt, har risiko for at udvikle blodpropper.

Dog er risikoen ikke så stor som for dem, der var alvorligt syge og blev indlagt. Mænd over 80 år er mest udsatte, hvor yderligere to ud af hver 100 syge får et slagtilfælde eller hjerteanfald efter at have fået virussen.

Professor Jonathan Sterne sagde: "Vi er sikre på, at risikoen falder ret hurtigt, især for hjerteanfald og slagtilfælde. Men det faktum, at den forbliver forhøjet i noget tid, understreger de langsigtede virkninger af covid-19, som vi kun begynder at forstå."

Tidligere forskning har antydet, at risikoen for en dødelig blodprop er højere for dem, der ikke får vaccinen og bliver smittet med covid.

Selvom der har været tilfælde af blodpropper forbundet med vacciner hos et lille antal mennesker siden marts, betragtes vacciner stadig som sikre og effektive.