8 Alzheimer-symptomer, der viser sig tidligt

12/11/2023 15:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.
En psykiater har udsendt en advarsel om de otte risikofaktorer, der kan føre til en Alzheimer-diagnose på et tidligt tidspunkt.

Mest læste i dag

Psykoterapeuten Daniel G. Amen har gjort sit indtog på TikTok for at oplyse om advarselssignaler, der potentielt kan indikere Alzheimers sygdom.

Den anerkendte forfatter, der også har haft succes på New York Times' bestsellerliste, optog sig selv, mens han uddybede otte risikofaktorer, som folk bør være opmærksomme på.

Han indledte: "I dag vil jeg diskutere otte advarselssignaler, der antyder problemer med din hjerne. Alzheimers sygdom begynder faktisk i hjernen årtier før manifestationen af nogen symptomer."

Han fortsatte: "Den første advarsel er relateret til din hukommelse, som forringes mere end den var for 10 år siden. 80 procent af dem, der oplever en forværring af deres hukommelse i forhold til for 10 år siden, har en 80% chance for, at det vil fortsætte med at forværres."

Den førende ekspert inden for hjernefunktion forklarede, at andre symptomer omfattede stigende impulsivitet over tid, distraktion og nedstemthed.

Dr. Amen uddybede: "Den anden advarsel er nedsat dømmekraft og øget impulsivitet. Dette antyder sandsynligvis, at aktiviteten i dine frontallapper, den del af hjernen der styrer dig, er aftagende, næsten som om din bremse er slået fra."

"Tredje. Kortere opmærksomhedsspænd, accelererende distraktion. Fjerde er forringet humør. Depression fordobler risikoen for Alzheimers hos kvinder og firdobler den hos mænd."

Dr. Amen påpegede også, at overvægt kunne påvirke hjernen, og "jo mere vægt du tager på, desto mindre bliver både størrelsen og funktionen af din hjerne."

Han tilføjede: "Det er grunden til, at jeg holder mig slank. Jeg ønsker ikke bevidst at gøre noget, der kan skade min hjerne. Lav energi fører ofte til lavere blodgennemstrømning til hjernen."

Endelig forklarede Dr. Amen, at problemer med blodgennemstrømning i enhver del af kroppen kan indikere bredere cirkulationsproblemer, herunder i hjernen.

Han sagde: "Erektil dysfunktion. Fordi hvis du oplever problemer med blodgennemstrømningen et sted, betyder det, at der er problemer overalt. Og kronisk søvnløshed og søvnapnø."

Eksperten konkluderede: "Hvis du erkender nogen af disse risikofaktorer, er det på høje tid at tage din hjerne-sundhed alvorligt."

Kilde: Express.