Mobiltelefoners potentielle forbindelse til kræftrisiko har været genstand for bekymring i årtier. I 2011 klassificerede WHO's Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) mobilstråling som "potentielt kræftfremkaldende".
Et omfattende internationalt forskningsprojekt har nu undersøgt over 250.000 mobilbrugere for at afdække, om intensivt eller langvarigt brug kunne øge risikoen for hjernetumorer.
Resultaterne indikerer, at personer, som anvender mobiltelefoner flittigt op til år 2020, ikke oplever en øget risiko for at udvikle hjernetumorer sammenlignet med dem, der bruger dem sparsomt.
Aslak Harbo Poulsen, epidemiolog ved Kræftens Bekæmpelse og medvirkende forsker i studiet, udtaler, at anmodningen fra WHO for over tyve år siden om kvalitetsstudier for at undersøge disse sundhedsrisici nu har resulteret i et studie, hvis foreløbige fund viser, at hverken langvarig brug eller hyppige samtaler øger risikoen for hjernecancer.
Nyt studie er mere nøjagtigt
Denne nye forskning, offentliggjort i Environment International, er resultatet af et samarbejde mellem forskere fra en række lande, herunder Danmark, Sverige, Finland, Holland, Frankrig og Storbritannien.
Fra 2007 til 2013 deltog tusindvis fra disse lande i en undersøgelse af deres mobilbrug, hvorefter deres sundhedstilstand blev monitoreret via kræftregistre til 2020 for tegn på hjernetumorer.
Poulsen påpeger, at denne metodik er mere pålidelig end tidligere tilgange, der ofte baserede sig på deltagernes tilbageblik på mobilbrug efter diagnoser, hvilket kan lede til skævvredne selvrapporteringer.
Forbedret nøjagtighed opnåedes ved at indsamle data inden eventuelle sygdomstilfælde og ved at krydschecke deltagernes selvrapporterede brug med oplysninger fra mobiloperatører.
"Vi bliver ved med at følge kohorten"
I Danmark indsamlede forskerne spørgeskemadata fra 25.000 deltagere mellem 2007 og 2009, med finansiering fra Det Strategiske Forskningsråd.
Dette studie markerer starten på en serie af videnskabelige publikationer baseret på COSMOS-kohorten, som vil blive fulgt over tid for at fortsætte med at vurdere mobilbrugs langsigtede sundhedseffekter.
Poulsen understreger vigtigheden af at fortsætte overvågningen af kohorten, givet sjældenheden af nogle tumortyper, den lange tid det tager for dem at udvikle sig, og den konstante evolution inden for mobilteknologi.