Tjek din e-Boks: Hvis du ikke har modtaget denne besked, er der mange penge at spare

23/05/2024 11:06

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Det er blevet tid til at få tjekket sin e-Boks.

Mest læste i dag

I en e-Boks-besked ligger et væld af forskellige informationer, men én ting forener dem alle: de er værd at læse.

Digital post kan indeholde alt fra trælse meddelelser som bøder eller skattegæld til mere uskyldige ting som lønsedler eller praktisk information.

Nu er det tid for mange danskere at tjekke deres e-Boks, men samtidig krydse fingre for at undgå en særlig besked.

Hvis du overvejer at sælge fast ejendom til en familiemedlem, bør du også tjekke din e-Boks snarest.

Dette er det perfekte tidspunkt at handle, da de nye ejendomsvurderinger snart lander i din digitale postkasse.

Det siger Advodan.

De nuværende regler tillader ejere at sælge ejendomme til familiemedlemmer og justere prisen med op til 15 procent fra den seneste offentlige vurdering.

Dette er særligt fordelagtigt i større byer, hvor offentlige vurderinger typisk ligger langt under markedsværdien.

For eksempel, hvis en lejlighed i København købes for 2,5 millioner kroner, men kun er vurderet til 2 millioner, kan den sælges videre for så lidt som 1,7 millioner uden at pådrage sig en stor skattebyrde.

"Normalt skal et barn, der modtager en gave fra sine forældre, betale 15 % i gaveafgift af det beløb, der overstiger 74.100 kr. (2024). Ved videresalget af forældrekøbet modtager datteren dog 800.000 kroner helt afgiftsfrit – hvis altså lejligheden kan videresælges til samme pris, som forældrene købte den til. Ofte vil den endda kunne sælges for mere," fortæller advokat Per Nielsen.

Skynd dig

Der er ændringer på vej i de offentlige vurderinger, inklusive en ny regel, der hæver den tilladte justering fra 15 % til 20 %.

Denne nye regel træder først i kraft, når de næste vurderinger, forventet at være tættere på den reelle markedspris, offentliggøres.

"Indtil du modtager den nye ejendomsvurdering i din e-Boks, gælder 15-procentreglen stadig – dog ikke i uændret form. Særlige omstændigheder kan kræve, at du som boligejer bruger en skønnet handelspris i stedet for den offentlige ejendomsvurdering," forklarer Per Nielsen og tilføjer, at det er uklart, hvad 'særlige omstændigheder' indebærer.

Dette betyder, at de nuværende forhold er tidsbegrænsede, og der kan være en økonomisk fordel i at handle hurtigt.

At handle før de nye vurderinger lander i din e-Boks kan potentielt spare dig betydelige summer, især hvis den relevante ejendom ligger i områder, hvor de offentlige vurderinger ligger langt under markedsprisen.