Skatterådet indfører nye regler: Nu skal du betale skat af dette fremadrettet

24/04/2024 07:28

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Skatterådet med helt nye regler.

Mest læste i dag

Dette er langt fra første gang, og det vil heller ikke være den sidste gang, at det sker.

En frisk afgørelse fra Skatterådet har netop kommet frem i lyset.

Flere end halvdelen af alle salgs- og marketingkonsulenter samt deres ledere har en mobiltelefon betalt af arbejdsgiveren, som de også bruger privat og betaler skat for.

En stor del har ligeledes fået en arbejdsgiverbetalt laptop, gratis internetadgang og muligvis en iPad stillet til deres rådighed for hjemmearbejde, ifølge den nyeste lønstatistik fra Business Danmark.

Skatterådet har nu bestemt, at arbejdsgiverbetalede smartwatches også skal betragtes som telefoner, selv uden et eSIM-kort, der gør det muligt at ringe.

Hvis du bærer et smartwatch, som din arbejdsgiver har givet dig, vil du i 2024 blive beskattet af en ekstra indtægt på 3.200 kr. om året. Hvis du allerede har en beskattet mobiltelefon, undgår du yderligere skat.

Siden 2009 er smartphones med mange funktioner blevet klassificeret som telefoner, og siden 2014 har Skatterådet ikke revurderet definitionen af en telefon i skattemæssige sammenhænge.

Revisionsfirmaet PwC, som havde anmodet Skatterådet om en præcisering, imødeseede derfor afgørelsen med interesse.

"Claus Høegh-Jensen, partner og skatteekspert hos PwC, udtaler til Business Danmark, at Skatterådets afgørelse anerkender den hurtige teknologiske udvikling og den øgede kompleksitet af enheder som smartwatches. Dette er et skridt frem mod en mere moderne skattepraksis," siger han.

Et smartwatch skal tjene et arbejdsrelateret formål

Din arbejdsgiver kan dog ikke blot give dig et kostbart smartwatch.

Gaver over en værdi af 1.300 kr. årligt skal beskattes. Du kan godt modtage et smartwatch gennem en bruttolønsordning, men afgørende er, om der er et reelt behov for det i dit arbejde.

"Det er essentielt at understrege, at der skal være en legitim arbejdsmæssig grund til at stille et smartwatch til rådighed, selv gennem en bruttolønsordning,” udtaler Claus Høegh-Jensen om den sag, som Skatterådet behandlede.

Desuden må et smartwatch ikke blive stillet til rådighed for andre medlemmer af medarbejderens husstand for at undgå yderligere beskatning, påpeger Skatterådet til PwC.

Hvis du er i tvivl om der er en arbejdsmæssig begrundelse for at modtage et smartwatch fra din arbejdsgiver, bør du kontakte din fagforening eller Skat.

I disse tilfælde er telefon, computer og internet skattefri

  • Hvis du udelukkende bruger en arbejdstelefon, skal du ikke betale skat af den. Det kræver dog en tro- og loveerklæring med din arbejdsgiver om, at den kun bruges privat i særlige tilfælde.

  • Computere, tablets og skærme op til 26", som du har med hjem til arbejdsbrug, kan du bruge privat uden at betale skat.

  • En arbejdsgiverbetalt internetforbindelse er også skattefri, hvis den giver dig adgang til din arbejdsplads' netværk, inklusive både etablering og abonnement.