Sidste år blev 36.000 danskere pålagt en bøde på 2.000 kroner: Kan være til fare for trafiksikkerheden

04/10/2023 12:15

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Google Street View
Det er vigtigt at reagere på den besked, man får i e-Boks.

Mest læste i dag

Sidste år blev der alene udstedt bøder for over 70 millioner kroner til bilister, der forsømte det påkrævede syn af deres køretøj. Ifølge Troels Meier, direktøren for Autoparts24, er årsagen til dette dobbeltfoldig. For det første skyldes en del af de mange bøder simpelthen glemsomhed, men der er også en del bilister, der tilsyneladende ignorerer trafiksikkerheden.

I 2022 udsendte Færdselsstyrelsen 23.000 bødeforlæg på 2000 kroner til bilister, der undlod at få deres bil synet eller afregistreret, på trods af at de tidligere havde modtaget en påmindelse i deres e-Boks.

Dette oplyser Autoparts24 ApS i en officiel meddelelse.

Selvom mange reagerede på disse bøder ved at bestille en synstid, besluttede næsten 13.000 bilister at ignorere synskravet, hvilket igen resulterede i en bøde på 2000 kroner pr. bilist. I alt blev der udstedt næsten 36.000 bødeforlæg for over 70 millioner kroner i forbindelse med udeblivelse fra det lovpligtige syn sidste år.

Det er dog ikke udelukkende bevidst forsømmelse, der ligger til grund for, at så mange bilister ikke får synet deres køretøjer i tide, ifølge Troels Meier, direktøren for Autoparts24.

Han forklarer: "Hvert år er der en stigning i udeblivelsen fra syn omkring sommermånederne, og det tyder på, at det er noget, folk glemmer eller udskyder på grund af ferie. Samtidig er der måske også nogle, der ikke er så gode til at tjekke deres e-Boks, så de overser indkaldelserne."

Den massive mængde af udeblivelser fra syn er imidlertid ikke kun en økonomisk gevinst for staten og en byrde for den enkelte bilist. Lovgivningen, der pålægger biler periodiske syn, er nemlig afgørende for trafiksikkerheden og er på niveau med andre trafikregler som hastighedsbegrænsninger og lysreguleringer.

Vigtigheden af syn kan ses i tidligere rapporter fra Havarikommissionen, som afslører, at bilfejl spiller en rolle i én ud af fem trafikulykker, og i en lignende rapport fra Vejdirektoratet, der dokumenterer fejl på bilen som en faktor i hver tiende dødsulykke.

Derfor opfordrer Troels Meier bilisterne til at tage indkaldelserne alvorligt, uanset om udeblivelsen skyldes glemsomhed eller manglende vilje til at få bilen synet.

Han udtaler: "Det er helt afgørende, at vi har så få potentielt farlige biler på vejene som muligt, så derfor kan jeg kun opfordre til, at man får bestilt en tid hos mekanikeren eller synshallen, og hvis man ikke vil ofre flere penge på sin bil, så få den afregistreret eller skrottet."