Optager dig, uden du er klar over det: Sluk din telefon langt oftere, hvis du bruger denne populære app

02/12/2023 12:29

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er altså skræmmende!

Mest læste i dag

Det er efterhånden lang tid siden, SMS var den eneste metode til at sende skriftlige beskeder mellem telefoner. Apps som Messenger, TextNow, Telegram og mange andre er både gratis og tilgængelige på næsten alle smartphones. Det er fantastisk at kunne holde kontakten med venner og familie, selv hvis de befinder sig på den anden side af jorden.

Men har du nogensinde tænkt over, hvad du accepterer, når du downloader disse apps? Og hvad får virksomhederne bag appene ud af at tilbyde dem gratis?

En af de mest populære beskedapps er WhatsApp, der blev en del af Facebook i 2014. Den giver dig mulighed for nemt at ringe og skrive til venner og bekendte. Virksomheden forsikrer, at kun du og modtageren af dine beskeder kan se indholdet takket være særlig kryptering - men er det virkelig tilfældet?

Se tweetet nedenfor. Artiklen fortsætter længere nede.

Foad Dabiri, Twitter's Director of Engineering, deler sin oplevelse med WhatsApp. Som en elektronikekspert viser han, at hans WhatsApp, uden hans viden, aktiverede telefonens mikrofon i baggrunden, mens han sov - og fortsatte med det efter han vågnede og gik på arbejde.

Han påpeger i sit tweet, at billedet kun viser et udsnit af tidslinjen for, hvornår WhatsApp aktiverede telefonens mikrofon.

Hvad kan årsagen være?

Skal måske målrette annoncer

En mulig grund kan være rettet annoncering. Jeg vil understrege, at dette er personlige overvejelser, da jeg ikke er en teknologisk ekspert. Meta, Facebooks moderselskab, tjener penge ved at sælge annoncer til brugerne af deres tjenester. En del af forretningsmodellen indebærer også indsamling af brugerinformation for at målrette annoncer baseret på brugernes interesser. Dette kan være årsagen til, at WhatsApp muligvis optager i baggrunden for at opfange nøgleord, der kan bruges til at tilpasse annoncer til dig.

Som nævnt er disse betragtninger mine egne, men ejeren af Twitter, den excentriske Elon Musk, har ikke tøvet med at kritisere WhatsApp.