Opdatering giver Google adgang dine private filer: Sådan deaktivere du det

06/10/2023 18:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den kommende Google-opdatering han dykke ned i dine private filer. Her er metoden du kan undgå det.

Mest læste i dag

George Orwells dystopiske samfund præsenteret i bogen '1984', som han forudså og beskrev, nærmer sig fortsat virkeligheden. Nu har Google skiftet taktik og erstattet listeskoene med løbesko.

Google Bard, den sprog-baserede AI-ækvivalent til ChatGPT, har taget et bemærkelsesværdigt skridt i forhold til dens evne til at assistere brugerne.

Tidligere var Bard begrænset til at hente information fra internettet, men nu kan den scanne din Google-konto for at hjælpe med at administrere dine personlige oplysninger.

Dette er blevet rapporteret af Ekstra Bladet.

Denne nye integration giver dig mulighed for at bede Bard om at opsummere dine e-mails eller fremhæve nøglepunkter i dine gemte dokumenter i Google Docs.

Men Bard stopper ikke her. Google har også annonceret, at denne chatrobot vil forbinde sig med Maps, YouTube og Google Flight. Det betyder, at programmet kan hente oplysninger om en seværdighed direkte fra Google Maps eller finde YouTube-videoer om et specifikt emne.

Jack Krawczyk, en af de ansvarlige for Bard, forklarer: "Vi starter med dette som et eksperiment, fordi det er første gang, en sprogmodel bliver så integreret med folks personlige oplysninger. Det er vigtigt for os, at vi gør det rigtigt."

Kan deaktiveres

Selvom dette skridt mod en mere personlig digital assistent kan vække bekymringer om privatlivets fred, forsikrer Google brugerne om, at deres personlige data ikke vil blive brugt til at træne eller forbedre Bard, og det vil heller ikke blive set af mennesker. Integrationen vil heller ikke ske automatisk; Google vil spørge brugerne om tilladelse til at forbinde Bard med Gmail, Docs og Drev, og det kan altid deaktiveres igen.

Spørgsmålet er nu, hvordan brugerne vil reagere på dette eksperiment. Mens nogle måske ser det som en bekvem måde at få skræddersyet hjælp til deres digitale liv, kan andre have bekymringer om, hvordan deres personlige oplysninger bliver brugt.

Google understreger dog, at Bards evne til at hente personlige data ikke er en standardindstilling i programmets kodning, og det kan nemt deaktiveres. Hvis man oplever, at Bard har adgang til filer eller enheder, som man ikke ønsker, kan man blot bede den om ikke længere at få adgang. Derefter vil Bard respektere denne beslutning og ikke trænge ind i private cyberområder uden brugerens tilladelse.