Nye tal afslører: Fødevarepriserne er højere end nogensinde

03/09/2024 19:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mærker du til de høje fødevarepriser?

Mest læste i dag

Danske forbrugere mærker nu kraftigt presset på deres pengepunge, når de handler ind.

De seneste tal fra Danmarks Statistik, analyseret af Jyllands-Posten, viser, at fødevarepriserne nåede et rekordhøjt niveau i juli med et forbrugerprisindeks på 133,7.

Dette markerer den største stigning, der nogensinde er registreret, og betyder, at fødevarepriserne i gennemsnit er steget med 22 procent siden januar 2022, da inflationen for alvor tog fart som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Det oplyser Nordjyske.

Denne udvikling vækker bekymring blandt både forbrugere og eksperter. Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, påpeger, at prisstigningerne ofte sker hurtigt, når råvaremarkederne rammes af chok, men det er betydeligt vanskeligere at få priserne ned igen, selv når markedet stabiliserer sig.

"Historisk set viser mønsteret, at forbrugerpriserne stiger hurtigt efter et chok på råvaremarkederne, men når markedet roer sig, er det svært at få priserne ned igen," siger han til Jyllands-Posten.

Bruun Pedersen undrer sig også over, om dele af værdikæden udnytter situationen til at øge deres avancer, og han opfordrer myndighederne til at overvåge prisdannelsen på dagligvarer mere nøje.

På den anden side fremhæver Martin Kristian Brauer, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, rentestigninger og lønstigninger som væsentlige faktorer bag de stigende fødevarepriser. Han mener, at disse omkostninger bliver overført til forbrugerne gennem værdikæden. Brauer forventer dog, at prisstigningerne vil fortsætte, men i et langsommere tempo end det, vi har set siden 2022.

Ud over økonomiske faktorer fremhæver Morten Bruun Pedersen også klimaforandringer som en vigtig årsag til de stigende priser. Ekstreme vejrfænomener som tørke, hedebølger og oversvømmelser påvirker i stigende grad høstudbyttet, hvilket presser priserne yderligere i en periode med stigende efterspørgsel.

Blandt de mest markante prisstigninger findes olivenolie, som er steget med 82 procent, mens sukkerprisen er steget med 52 procent. Også andre fødevarer som kartofler, æg, mel og gryn har oplevet betydelige stigninger, hvilket gør det endnu sværere for forbrugerne at få budgettet til at række.