Kæmpe dæktest: Her er det bedste dæk til din bil

06/03/2024 10:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Testen er lavet på 16 forskellige dæk.

Mest læste i dag

At træffe det korrekte valg af dæk til dit køretøj er kritisk for din sikkerhed og køretøjets præstation. Dæk, der er nøje udvalgt, optimerer både grebet på vejen og bremseafstanden, hvilket er vitale egenskaber i kritiske situationer og under udfordrende vejforhold. Dækkene har ligeledes indflydelse på brændstoføkonomien og den overordnede manøvredygtighed af køretøjet, hvilket bidrager til en køreoplevelse, der er både behageligere og mere økonomisk.

En nylig undersøgelse foretaget af ÖAMTC og deres samarbejdspartnere har i en sommerdæktest fremvist overraskende gode resultater. For første gang i mere end halvtreds år med dækprøvning har eksperterne ikke haft anledning til at advare mod nogle af de testede dæktyper. Af de 16 undersøgte dæk i størrelsen 215/55 R17, har tre dæk udmærket sig særligt, med ingen, der præsterede under forventningerne.

Det rapporteres af det østrigske medie, Kronen Zeitung.

Selvom testen er gennemført i Østrig, omhandler den mange af de samme dækmodeller, som også findes på det danske marked.

"Dette er enestående," udtaler Steffan Kerbl, dækspecialist fra klubben, om testresultaterne. "At foretage en test, hvor selv det lavest rangerende dæk stadig betragtes som tilfredsstillende baseret på brugerens krav, er imponerende." Dette viser, at selvom intet dæk opnåede den øverste "meget godt" vurdering, pga. en stram bedømmelsesmetodik, der kræver høje karakterer i alle kategorier, er standarden for de testede dæk stadig meget høj.

Testens topdæk, "Continental Premium Contact 7", "Michelin Primacy 4+" og "Kumho Ecsta HS52", modtog alle høj ros for deres ydeevne, hvor de nærmede sig topkarakterer. I den anden ende af skalaen har vi "Vredestein Ultrac", som selv med et forventet lavere kilometertal, stadig blev bedømt tilfredsstillende, især inden for køresikkerhed.

Kerbl fremhæver, hvor vigtigt det er at vælge dæk, der passer til individets kørselsbehov. For eksempel kan et dæk med et lavere forventet kilometertal, som "Vredestein Ultrac", være en god mulighed for dem, der kører mindre ofte. På den anden side anbefales det for personer, der ofte kører lange distancer, at vælge dæk med et højere forventet kilometertal, såsom "Michelin" og "Continental", som begge lover en levetid på ca. 60.000 kilometer.

I år har ÖAMTC besluttet kun at fokusere på en enkelt dækstørrelse til deres sommerdæktest for senere at kunne præsentere en test af helårsdæk. Denne tilgang er valgt for at kunne give forbrugerne mere målrettet information, der gør det lettere for dem at tage informerede beslutninger baseret på deres specifikke kørselsbehov og præferencer.

Detaljer om testresultaterne kan ses her.