Her er planen: Sådan bliver Danmark uafhængig af gas

04/03/2022 08:57

|

Christina Hansen

Foto: Halnæs kommune

Mest læste i dag

Der brug for en langsigtet afklaring af tilskudsmuligheder og tydelige udmeldinger om fjernvarmeplaner, for de mange boligejere som disse dage overvejer at udskifte deres gasfyr med en varmepumpe.

Frem mod 2027 vil det være muligt at skrotte 200-250.000 olie- og naturgasfyr til fordel for varmepumper. Sådan lyder vurderingen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, efter at nye tal for nylig viste, at salget af eksempelvis luft-vand-varmepumper var steget med omkring 50 procent i 2021.

”I det hele taget kan vi se en kraftigt stigende interesse for varmepumperne. En udvikling, som kun er blevet forstærket efter Ruslands angreb på Ukraine, der har understreget behovet for at frigøre os fra russiske gasleverancer,” siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Rene linjer

Men skal der sættes yderligere fart på udfasningen af naturgassen i Danmark, er der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne brug for, at man politisk opstiller de rette rammebetingelser.

”Det betyder blandt andet, at den enkelte boligejer skal have klar og direkte besked om, hvorvidt man kan forvente at få adgang til fjernvarme indenfor de nærmeste år – og hvad prisen for dette i så fald vil være. På den måde kan man træffe sin beslutning på et oplyst grundlag,” anbefaler Troels Hartung og uddyber:

”Samtidig bør man etablere en tilskudspulje, som ikke konstant løber tør men i stedet er til rådighed, når den enkelte boligejer er klar til at skrotte sit fossile fyr.”

Hurtig effekt

Han peger på, at den overvældende interesse for den nuværende bygningspulje, hvor man kan søge om en økonomisk håndsrækning til eksempelvis at udskifte sit olie- eller gasfyr med en varmepumpe, understreger danskernes lyst til at omsætte de grønne ambitioner til handling.

”Sørger man for både at sætte turbo på udrulningen af fjernvarmen og at skabe bedre rammebetingelser for overgangen til varmepumper, er det realistisk, at de danske boligejere kan sige endegyldigt farvel til olie- og naturgasfyr indenfor relativt få år. Men det kræver altså, at man fra politisk hold er klar til at prioritere indsatsen og træffe de nødvendige beslutninger,” siger Troels Hartung.