Har ét yderst ubehageligt symptom: Ny coronavariant spreder sig i Danmark

08/01/2024 05:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En ny coronavariant spreder sig i Danmark.

Mest læste i dag

Der er ingen tvivl om, at danskerne har glædet sig over, at der ikke har været nogen restriktioner denne jul, i modsætning til perioden under coronapandemien.

Men nu kaster en ny coronavariant ved navn JN.1 en skygge over den glæde, der har præget landet siden genåbningen, rapporterer B.T.

Ifølge TV 2 har niveauerne af coronavirus i danske spildevandsprøver nået det højeste niveau i to år, delvist på grund af JN.1-varianten. Denne variant bidrager til en stigende bølge af luftvejsinfektioner, herunder RS Virus, influenza, kighoste, mycoplasma og corona.

Ikke corona som vi kender den

JN.1 adskiller sig fra tidligere varianter på flere måder, hvoraf den mest bemærkelsesværdige er dens tilsyneladende evne til at omgå den beskyttelse, som vacciner giver.

"Det er klart den mest smitsomme variant lige nu. Der kan være forskellige årsager til det, men det ser ud til, at den undslipper de neutraliserende antistoffer. Og hvis den gør det, er det klart, at den både lettere kan sprede sig og smitte andre," siger Morten Rasmussen, seniorforsker ved SSI, til TV 2.

Et nyt studie antyder, at JN.1 kan medføre unikke symptomer som maveproblemer og diarré, hvilket adskiller sig fra de typiske luftvejssymptomer, der er forbundet med tidligere varianter.

Denne udvikling er bekymrende, især da JN.1 nu udgør over halvdelen af alle coronatilfælde i Danmark. En lignende tendens er også observeret i andre europæiske lande som Holland og Frankrig.