Én særlig ting omkring elbiler bekymrer danskerne: Nu bekræfter ekspert de bange anelser

16/07/2024 12:37

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Teddy Leung / Shutterstock.com
Der er god grund til bekymring, lyder det fra en ekspert.

Mest læste i dag

I den digitale tidsalder er det vigtigt at være opmærksom på, hvor nemt det er at blive overvåget.

Danskerne er allerede klar over - eller i hvert fald bekymrede for - at kinesiske teknologiprodukter, herunder biler, kan overvåge dem.

En ny undersøgelse fra Analyse Danmark for Ingeniørforeningen, IDA, viser, at to ud af tre danskere har denne bekymring.

Det rapporterer B.T.

Torben Lund Kudsk fra FDM understreger, at moderne biler, uanset hvor de er fremstillet, kan indsamle store mængder data, hvilket gør bekymringen relevant:

"Man skal generelt være bekymret, for moderne biler er computere på fire hjul, som kan samle rigtig meget data," siger han og tilføjer, at biler fra Tyskland ikke er bedre på dette punkt.

Undersøgelsen viser, at 31 procent af de adspurgte er meget eller i høj grad bekymrede over kinesisk teknologi.

Derudover er henholdsvis 36 procent og 21 procent bekymrede i nogen eller lav grad, mens kun otte procent ikke bekymrer sig om det.

Den generelle bekymring kan spores tilbage til flere episoder, hvor kinesiske teknologiprodukter har været i fokus i sikkerhedsdiskussioner.

Blandt andet har Center for Cybersikkerhed tidligere udelukket Huawei fra at levere kritisk teleinfrastruktur i Danmark.

"Kina er jo blevet indbegrebet af en overvågningsstat, hvor borgerne er udsat for massiv elektronisk kontrol. Frygten bunder i, at Kina også foretager skjult overvågning i udlandet, så hvis du har dit privatliv kært, er der god grund til at styre uden om kinesisk elektronik," siger Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert for IDA.

På trods af bekymringerne fortsætter kinesiske bilmærker med at indtage det europæiske marked.

De har dog ikke lige så let ved at etablere sig i Danmark, hvilket muligvis skyldes de bekymringer, som to tredjedele af befolkningen ifølge undersøgelsen har.