Ekspert: Sådan slipper du af med denne hjemlige plage

11/06/2023 19:05

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Tusindvis af små kriblekrable dyr, der ødelægger din søvn. Det kan være svært at forestille sig noget værre. Heldigvis kommer en ekspert her med sine bedste råd mod disse plageånder.

Mest læste i dag

Du ønsker måske ikke at tænke på det, men der er væggelus i hjem over hele landet. Husholdninger, der trives i foråret og sommeren, vil gerne holde styr på skadedyrene, og en rengøringsekspert har fortalt, hvordan man gør dette uden behov for kemikalier eller dyre behandlinger.

Selvom du måske ikke er klar over det, vil væggelus sandsynligvis dele dit hjem. Ifølge Nottingham Post lever de bittesmå væsner, der kun er 5 mm lange som voksne, på møbler eller sengetøj og kan gemme sig forskellige steder i dit hjem, inklusive bag billeder og selvfølgelig i madrasser eller på sengerammer.

Ekspertens fifs og tricks

I løbet af vinteren, eller når temperaturen falder til under 13 grader Celsius, går væggelus i en dvaletilstand og kan forblive i den i op til et år. Men når parasitterne vågner, når vejret varmes op, og når de mærker mad (mennesker) i nærheden, er du nødt til at handle for at holde dem under kontrol og fra at nappe dig.

For dem, der har brug for en billig måde at spotte og fjerne væggelus fra deres hjem, har en ekspert ved navn Nigel Bearman, delt en guide til, hvordan man spotter og fjerner skadedyrene "effektivt".

Hvordan man får øje på dem

Ifølge Nigel er der "to hovedmåder" til at spotte væggelus i et hjem - blodpletter på en madras og sorte væggelusspor. Hvis du begynder at bemærke små røde blodpletter på sengen, kan det være tegn på væggelus. Mens bid ofte ikke er smertefulde, kan de efterlade et spor af blod i et rækkelignende mønster, da skadedyrene lever af blod.

Spor af væggelus ligner små sorte pletter og kan dukke op i den vej, som insekten har taget. Mærkerne er normalt mellem 0,5 og 1 mm og er midernes ekskrementer, efter de har indtaget blod. Disse pletter ses oftest på madrassen, sengerammer og lejlighedsvis dynebetræk.

Sådan slipper du af med væggelus

Rengøringseksperten giver en trin-for-trin guide til, hvordan man slipper af med skadedyret, og siger, at det første skridt til at forvise væggelus er at opdage dem tidligt. Dette vil hjælpe med at reducere infektionen og stoppe problemet, før de begynder at formere sig. Når angrebet er blevet opdaget, er næste skridt at begrænse det. Eksperten hævder, at dette kan gøres ved at støvsuge alle inficerede områder, herunder sengen, tæpper, gardiner og kommoder.

Før behandlingen siger Nigel: "Det er afgørende at forberede det omkringliggende område for at forhindre skade og maksimere chancerne for at ødelægge væggelusene." Ifølge eksperten skal dette involvere at flytte eller smide eventuelle væggelusgemmesteder ud, såsom bøger og blade, der måtte være i nærheden af sengen. Sørg også for at forsegle områder, inklusive elektriske enheder og løst tapet, for at stoppe væggelusens bevægelse til det udsatte område.

Det sidste trin er at dræbe væggelusene. Rengøringseksperten siger at: "Det er nemt at dræbe væggelus med høj varme (46,11 grader) eller ekstreme kolde temperaturer (0 grader). Insekticider kan også bruges til kemisk at dræbe væggelus. Vi vil foreslå, at du bruger de naturlige metoder, før du introducerer kemikalier, da stærke lugte kan blive hængende i hjemmet på bløde møbler i lange perioder."

Metoder til at dræbe væggelus med det samme

Nigel fortæller at: "Damp dræber væggelus øjeblikkeligt ved en temperatur på 100 grader. Sørg for at dampe totter og folder af madrasser, samt sømme på sofaer, sengerammer og hjørner, hvor væggelus kan gemme sig. Sørg for, at dampen holdes væk fra elektricitet, da damp kan beskadige nogle finish."

Ud over at bruge damp, er frysning af angrebne genstande et effektivt hjemmemiddel mod væggelus. For at dette væggelus-hjemmemiddel skal lykkes, skal fryserens temperatur forblive på eller under nul grader, og genstandene skal stå i fryseren i mindst fire dage.

Hvad dræber ellers væggelus naturligt?

Ifølge eksperten har lavendelolie en række anvendelsesmuligheder i hjemmet, og en af dem er at komme af med væggelus. For at bruge det, skal det i en sprayflaske - kombiner 10 til 15 dråber lavendelolie med 50 ml vand og kom det i.

Nigel siger slutteligt at: "Opløsningen skal sprøjtes direkte ind i de områder, hvor væggelus er til stede." Et andet "populært hjemmemiddel" mod væggelus er bagepulver, som er et af de mest alsidige hacks, der kan findes i et køkkenskab.

I kampen mod væggelus får brugen af bagepulver overfladevæsken på den voksagtige skal til at blive absorberet, hvilket får dem til at dehydrere. Eksperten truer med, at: "De små granulat af bagepulver kan også forårsage indre blødninger på grund af det faktum, at de kan skære ind i en væggeluss skal."

For at behandle væggelus med denne gør-det-selv-metode, drys bagepulver rundt om madrassen og området omkring sengen, hvor væggelus normalt lever. Det skal støvsuges efter et par dage, og processen skal gentages.