De mest udspekulerede salgstricks: Bruges af Rema 1000, Bilka og hos alle de andre

18/10/2024 14:56

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Shutterstock
Hvis du tit ender med at komme lidt for meget i kurven, bør du læse med her.

Mest læste i dag

Mange danskere har oplevet at komme hjem med flere varer, end de egentlig havde planlagt at købe.

En undersøgelse fra Dansk Industri viser, at næsten 40 procent af danskernes indkøb er impulskøb, og det sker især i fysiske butikker, hvor vi nemt lader os påvirke.

Butikkerne benytter sig af forskellige salgstricks og strategisk placering af varer for at få os til at købe mere end nødvendigt, og det er effektivt.

Sådan skriver B.T.

Adfærdsforsker Pelle Guldborg fra Roskilde Universitet forklarer, hvordan butikkerne udnytter vores psykologi til at fremme impulskøb.

Salgstricks
En klassisk metode er at placere de mest populære varer, som mælk og æg, bagerst i butikken. Dette tvinger kunderne til at gå igennem hele butikken, hvilket øger chancerne for, at de lægger ekstra varer i kurven.

"Det er helt bevidst, at mælken står bagerst i supermarkedet, så man er nødt til at gå igennem hele butikken først. Det er samme strategi, som Normal for eksempel bruger," siger han.

Butikkerne anvender også sansepåvirkninger som musik og dufte for at skabe en indkøbsvenlig atmosfære.

"At kende deres tricks kan beskytte dig mod nogle af dem, men der er også andre salgstricks, som musikken i supermarkederne, der fungerer som alkohol. Den kan sætte dig i en bestemt købe-tilstand, nærmest en trance. Den stemning kan man ikke beskytte sig mod," forklarer han.

Desuden stimulerer duften af friskbagt brød og stegte frikadeller kundernes appetit og lyst til at købe mere.

Beskyt dig selv
Forbrugere kan dog beskytte sig mod nogle af disse salgstricks ved at holde sig strengt til indkøbslisten.

Ved at have en plan kan man undgå at falde i butikkernes mange fælder.

Så hvis du ofte ender med for mange varer i kurven, kan du følge ekspertens enkle råd. Der er nemlig mange penge at spare.