Betalingskortet har presset kontanterne ud af tegnebogen - men de færreste danskere er klar over omkostningerne bag

30/10/2023 16:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er ikke alle danskere, som er klar over, hvad det betyder, når de vælger at svinge dankortet i stedet for kontanterne.

Mest læste i dag

I løbet af det seneste årti har danskerne i stigende grad valgt at benytte dankortet i stedet for at håndtere kontanter. I dag er det sjældent, at folk faktisk bruger kontanter fra deres tegnebøger.

Men bag det lille plastikkort findes skjulte omkostninger, som potentielt kan påvirke din personlige økonomi. Eksperter advarer nu om, at forbrugerne bør være omhyggelige med deres valg af betalingsmetode ved kassen.

Dette er rapporteret af TV 2.

Ifølge Nets' seneste betalingsrapport anvender mere end hver fjerde dansker nu aldrig kontanter i fysiske butikker. Samtidig stiger brugen af betalingskort til indkøb.

Når du bruger dit betalingskort i en butik, er der flere virksomheder involveret i transaktionen, og de tager en del af butikkens indtægter.

Først og fremmest modtager den virksomhed, der ejer betalingsterminalen, en procentdel af det beløb, du betaler. Det samme gør de banker, der har udstedt betalingskortet, samt kortudbyderne som Visa eller MasterCard. De forskellige kortindløsere har forskellige gebyrer.

For eksempel varierer Nets' maksimale gebyrer for butikkerne mellem 2,29 og 2,78 procent af beløbet, afhængigt af om du betaler med Visa eller MasterCard. Sammenlignet med dette kostede den maksimale transaktion med et Dankort i gennemsnit 0,45 procent af beløbet ifølge Konkurrence og Forbrugerstyrelsens årlige betalingsrapport fra 2022.

Derudover afhænger butikkens specifikke gebyromkostninger af den prisaftale, de har forhandlet pr. transaktion.

Disse varierende priser gør det svært for forbrugerne at vælge det betalingskort, der er mest omkostningseffektivt for butikkerne.

Jacob Ruben Hansen fra Forbrugerrådet Tænk påpeger, at forbrugerne bør være opmærksomme på at vælge den billigste betalingsmetode for butikkerne for at undgå, at gebyrerne resulterer i prisstigninger på varerne i sidste ende.

Som tidligere nævnt er det dog ikke altid let for forbrugeren at afgøre, hvilket kort der er billigst at bruge. Derfor mener Jan Damsgaard fra CBS, at der burde være større gennemsigtighed i markedet.

Han kommer med et konkret forslag for at skabe mere gennemsigtighed, nemlig at oplyse omkostningerne tydeligt på kvitteringen.

- Jeg tror, at den eneste vej frem er at få oplyst på kvitteringen, hvor meget butikken betaler, udtaler han.