Banker udtrykker betydelig bekymring: Over 65.000 familier bliver ramt

18/12/2023 05:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Bankerne udtrykker stor bekymring.

Mest læste i dag

Det er tydeligt for enhver, at danske familier i øjeblikket står over for økonomiske udfordringer og kæmper for at få budgettet til at løbe rundt. Udfordringerne forværres yderligere, da Finans Danmark advarer om, at yderligere 65.000 familier forventes at opleve en stigning i deres realkreditydelse fra den 1. januar.

Denne udvikling, som direkte skyldes stigende forbrugerpriser og høje renter, er ikke godt nyt for danskerne. De kan se frem til en mærkbar påvirkning af deres økonomi. Ifølge en analyse fra Finans Danmark har danske børnefamilier hidtil skullet lægge 3.900 kr. mere om måneden som følge af inflationen. Enlige uden børn og pensionistpar har også oplevet ekstraudgifter på henholdsvis 1.600 kr. og 2.900 kr. Oveni dette har rentestigninger i gennemsnit kostet yderligere 3.200 kr. efter skat om måneden for mere end 300.000 boligejere, hvilket bringer den samlede ekstraudgift op på 7.100 kr. om måneden for børnefamilierne.

I det kommende år forventes yderligere 65.000 familier at blive påvirket af stigninger i realkreditydelsen. Dette er advarslen fra Finans Danmark, som påpeger, at renterne sjældent er steget så hurtigt før, og konsekvenserne er endnu ikke fuldt udvist. Administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, siger: "Det er lidt for tidligt at konkludere, at det ikke vil påvirke økonomien mere end hidtil. Vi er ikke i land endnu."

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Sydbank påpeger, at mange danskere nu er nødt til at genoverveje deres udgifter og stramme budgettet ind. Hun opfordrer familier til at diskutere, hvad der kan undværes, for at de kan blive boende i deres hjem.

Selvom 2023 oprindeligt blev forventet at bringe økonomisk nedgang, er dette ikke blevet bekræftet endnu. Alligevel er det for tidligt at afvise muligheden for en økonomisk nedtur. Denne situation stiller danske familier over for vanskelige valg og nødvendigheden af at tilpasse deres økonomi til de nye realiteter.