Alt for mange danske bilister gør det i efteråret: Risikerer både bøde og kørekortet

12/10/2023 11:33

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Alt for mange danskere er desværre skyldige i dette.

Mest læste i dag

Det er nu tid til at forberede din bil på det fugtige og kolde efterårs- og vintervejr. Her er nogle nyttige tips, som vil hjælpe dig med at klargøre din bil til de kommende måneder.

Dette råd kommer fra OK i deres seneste pressemeddelelse.

Efterårets regn og rusk samt vinterens iskolde temperaturer kan udgøre en udfordring for din bils "teknik". Dog kan du beskytte dig mod de mørke måneder med nogle enkle forholdsregler og forberedelse.

Vælg vinterdæk

Det er en klog idé at skifte til vinterdæk. Vinterdæk giver din bil bedre vejgreb på kolde overflader, og i tilfælde af sne- eller isdækkede veje, reducerer de markant bremselængden i forhold til sommer- eller helårsdæk. Så af hensyn til trafiksikkerheden er vinterdæk den ideelle løsning for din bil.

Tjek dit batteri

Bilbatteriet arbejder hårdere, når det er koldt, og temperaturerne falder under frysepunktet. Derfor er det en god idé at få en mekaniker til at vurdere batteriets ladning og vurdere, om det er tid til udskiftning. Om vinteren belastes batteriet yderligere på grund af opvarmning af kabinen og afrimning af ruderne, hvilket øger strømforbruget. En velopladet batteri sikrer, at din bil starter pålideligt.

Hold ruderne rene

Især forruden skal være fri for dug, rim og is for din egen og andres sikkerhed. Det er faktisk ulovligt at køre med stærkt begrænset udsyn, og forsinkelser om morgenen er ingen undskyldning for at undlade at vente på, at ruderne er klare. Du kan forbedre udsynet ved at starte bilens motor og aktivere ventilationssystemet for at opvarme forruden, mens bilen er parkeret.

Hvis ruden er dækket af is i vintermånederne, må du ty til isskraberen. En dug- og isfjerner-spray kan også være nyttig. Sørg desuden for at have tilstrækkeligt sprinklervæske i bilen og fjern is og sne fra sidespejle, lygter og nummerplade.

Vær opmærksom på dine vinduesviskere

Vinduesviskerne er afgørende for at opretholde god sigt på for- og bagruden. Det er vigtigt at undgå at bruge vinduesviskerne til at fjerne is, da dette kan beskadige dem, hvis de er frosset fast på ruden. Start ventilationssystemet for at opvarme ruderne, inden du bruger viskerne.

Tilpas din kørsel

På vejene bør du øge afstanden til de forankørende og reducere din hastighed, især når vejene er glatte og våde. Dette giver dig mere reaktionstid i tilfælde af farlige situationer. Hvis du kører i områder, hvor temperaturerne svinger mellem frost og tø, så vær særligt opmærksom på vejafsnit, der hurtigt bliver kolde, såsom lavninger, skyggedækkede veje og steder, hvor en kold vind hurtigt får vejbanen til at fryse.