Advarer 2 millioner danskere: Spis det ikke

23/06/2023 20:05

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
For to millioner danskere kan det have en mere alvorlig indvirkning at spise det.

Mest læste i dag

Det er en populær spise, der serveres på flere restauranter og i TV3 programmet Master Chef. Tilberedningstiden er kort eller ingen, men kan alligevel få de fleste munde til at løbe i vand. Du gættede det sikkert. Det er nemlig rødt kød. 

Selvom det for mange smager himmelsk, er det nok ingen hemmelighed, at rødt kød har et dårligt ry for sundhed.

"Regelmæssig indtagelse af rødt kød er blevet forbundet med øget risiko for at udvikle forhøjet kolesterol og højt blodtryk, som begge kan føre til hjerte-kar-sygdomme, og også øger risikoen for at udvikle visse typer kræft," fortæller ernæringsekspert Roxana Ehsani, og tilføjer: 

"Nogle undersøgelser har endda vist, at et højt indtag af rødt kød øger risikoen for at udvikle diabetes og kan endda reducere ens levetid."

Det skriver Eat This, Not That. 

Ifølge mediet er det ikke rødt kød i sig selv, der kan give sundhedsmæssige problemer, men måden det bliver tilberedt på. 

For eksempel kan det give skadelige kræftfremkaldende stoffer til kødet, hvis du brænder det på. Derudover kan visse typer rødt kød, herunder pølse, hotdogs, bacon og delikatessekød, være meget saltholdigt, hvilket kan øge ens blodtryk. 

Men for to millioner danskere kan rødt kød have en mere alvorlig indvirkning. Hvis du er blandt en eller flere af de seks persongrupper - se nedenfor -, bør du aldrig spise rødt kød. Det oplyser diætister. 

1. Personer med højt kolesteroltal

I 2020 havde 25 procent af danskerne moderat forhøjet kolesterol. Det skriver Sundhed

"Desværre, hvis du allerede har højt kolesterol, vil indtagelse af rødt kød ikke hjælpe dit kolesteroltal til at sænke sig, det vil faktisk gøre det modsatte og vil øge de dårlige værdier endnu mere," fortæller Roxana Ehsani. 

Hun anbefaler, at personer med højt kolesteroltal begrænser sit indtag af rødt kød til en til to gange om måneden. I den sammenhæng vil flanksteak, filet mignon eller mørbrad være de bedste valg, da det er de magreste udskæringsmuligheder. 

2. Personer med hjerte-kar-sygdom

I Danmark lever 468.800 med en hjerte-kar-sygdom.

Disse personer bør ifølge Eat This, Not That være meget forsigtige med deres indtag af rødt kød, da de allerede har en ophobning af usund plak i deres arterie. 

3. Personer med en eller flere risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme

I forlængelse med ovenstående lider omkring en million af forhøjet blodtryk. Det er én af risikofaktorerne for hjerte-kar-sygdomme. 

Hvis du lider er dette eller en anden risikofaktor, herunder diabetes, fedme, er fysisk inaktiv og/eller spiser en usund kost, bør du ligeledes være mere forsigtig med at indtage rødt kød tit.

4. Personer med familie-historie med visse kræftformer

"Derfor bør folk med en familie-historie med tyktarmskræft sandsynligvis være mere forsigtige, når det kommer til rødt kød," fortæller ernæringseksperten på baggrund af tidligere forskning.

5. Personer med fremskreden nyresygdom (stadie 3-5)

"Højproteindiæter, når dine nyrer ikke fungerer godt, kan gøre mere skade end gavn," forklarer diætist Jonathan Valdez.

Hvis du lider af en fremskreden nyresygdom, bør du skære ned i dit indtag er rødt kød. 

6. Personer med alfa-gal syndrom

To procent af den danske befolkning er IgE sensibiliserede imod alfa-gal, og kan have allergi imod kød. Det skriver Videnskab

For disse personer kan indtagelse af kød forårsage nældefeber, kvalme, opkastning, halsbrand, diarré, hoste, blodtryksfald, stærke mavesmerter og hævelse i læber eller øjne eller hals.