Sådan er det nye bær, der overgår blåbær - indeholder op til dobbelt så mange antioxidanter

18/04/2024 13:59

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Det populære honningbær har mange sundhedsmæssige fordele.

Mest læste i dag

Denne superfood, der endnu ikke har vundet det store indpas i Danmark og andre steder i Skandinavien, kaldes 'den evige ungdoms bær' i Japan.

Den har fortjent sin titel, da den indeholder rigelige mængder af vitamin A, B og C. Desuden siges disse bær at have op til dobbelt så mange antioxidanter som blåbær.

University of Readings forskning har vist, at honningbær positivt påvirker hukommelsen og sænker diastolisk blodtryk. Northumbria Universitets forskning viser også, at bæret forbedrer udholdenhedsløberes præstationer.

Begge studier konkluderer, at der er behov for yderligere forskning i honningbær. Disse bær er kendt i blandt andet Japan, Nordamerika og Rusland.

Dyrkning i Skandinavien startede for kun få år siden, og EU tillod først salg af disse bær som fødevarer i 2018. Honningbær kaldes for 'virkelig unik' på Fruit and Berry Growers' Association's hjemmeside. Det siges at have lækkerheden fra blåbær og hindbær samt aromatiske som solbær.

"Det er særligt velegnet til frisk forbrug, hvor bærets næringsværdi bevares bedst," lyder det ifølge Iltalehti.

"Bærene kan dog fryses eller tørres og bruges på samme måde som blåbær, for eksempel i bagværk, syltetøj eller juice."

Opskrifter med disse bær varierer fra salatdressinger til kvark. Hertil kan de også bruges til forskellige former for bagværk og dekorationer.

Let og rig busk

Planter med honningbær blomstrer sent på foråret og tidligt om sommeren med gule blomster. Bestøvning sker ved hjælp af humlebier. Selve bærrene ser blå og aflange ud. Afhængigt af sorten kan de plukkes fra juni til august.

Honningbær er krydspolinerende, hvilket betyder, at det bedste udbytte opnås ved at plante mindst to forskellige sorter ved siden af hinanden. Der findes omkring syv forskellige sorter, som er mulige at dyrke i Skandinavien.

Fra en fuldvoksen busk kan der høstes op til 5-10 liter bær. Planten er ikke krævende med hensyn til voksested. I 2020 blev disse planter faktisk udsolgt i mange havecentre, rapporterede Kotiliesi.

Hvis man ikke selv ønsker at dyrke dem eller det ikke inspirerer, sælges bærrene også i butikker. Det er dog langt fra overalt, at det er muligt at finde disse bær i butikkerne.