Ketchup i køleskabet eller ej? Endelig er der en afklaring

16/04/2024 17:16

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Har du ketchup i køleskabet eller i køkkenskabet? Den gamle diskussion blev genoplivet, da producenten Heinz gav sit besyv med på X.

Mest læste i dag

Har du æg i køleskabet? Mayonnaise? Kartofler? Det varierer fra husholdning til husholdning, om disse produkter opbevares på køl eller ej.

Det er ikke livsvigtige spørgsmål, men noget, enhver, der køber disse produkter, sikkert har overvejet.

Diskussionen om ketchup er også populær. Periodisk dukker den op på de sociale medier. Blandt andet har rapperen Cardi B været med til at sætte skub i den med det følgende opslag på X: "Dem, der opbevarer ketchup i køleskabet, kan man ikke stole på."

Hendes udtalelse kan ikke underbygges, men spørgsmålet om det bedste sted for ketchup kan besvares. I hvert fald hvis man stoler på producenten Heinz, der har gjort svaret klart: "FYI: Ketchup. skal. i. køleskabet!"

Med dette opslag på det sociale medie X håbede den amerikanske producent sandsynligvis på at afslutte debatten en gang for alle. Men sådan gik det ikke, skriver RTL Nieuws.

Men selvfølgelig blev opslaget bare mere brændstof til debattens ild. Det fik den respekterede avis The Washington Post til at skrive en artikel, hvor forfatteren undrer sig over, at personen, som hun har været sammen med i 18 år, foretrækker ketchup fra skabet.

"Hvorfor ville jeg have kold ketchup på varm mad?" er et ofte hørt argument for ikke at opbevare den i køleskabet.

Argumenterne fra 'Team Køleskab' handler ikke om smag, men om holdbarhed. Selvfølgelig kan man ikke diskutere smag, men man kan sige noget fornuftigt om saucens holdbarhed. En samtale med det hollandske Voedingscentrum giver indsigt.

"Du bør opbevare ketchup i køleskabet efter åbning," siger Pascalle Stijger fra Voedingscentrum.

"Hvis du åbner den og stiller den i skabet, kan der komme ilt til, og bakterier får bedre vilkår. I køleskabet holder den længere. Vi siger omkring ni til tolv måneder."

At den står ude i supermarkedet er ikke mærkeligt. Den er godt forseglet med en folie, hvilket forlænger holdbarheden, siger Stijger. Heinz har også reklameret med, at ketchup holder længe. De har desuden klargjort, at den skal i køleskabet, når den er åbnet.

Stijger forklarer, at holdbarhedsdatoen, som skal være på alle produkter, gælder for uåbnede produkter. Så hvis du er stor fan af ketchup og bruger en flaske om ugen, kan du godt opbevare den uden for køleskabet. Men for almindelige mennesker anbefales det at lade den stå i køleskabet.

Noget Heinz engang erklærede sig så enige i, at de i Storbritannien besluttede sig for at udlodde et køleskab blandt deres følgere på det sociale medie X, så de kunne bruge det 'til at opbevare ketchup'.