Mulig bøde på 2500 kr og potentielt frakendelse af kørekortet: Så stor skal afstanden til andre biler være

31/08/2023 12:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Manglende afstand til den forankørende er årsag til størstedelen af ulykkerne på vejene.

Mest læste i dag

Der er en stor chance for, at du har oplevet dette scenarie før. Halvdelen af de danske bilister har nemlig været i situationen, hvor den bil bagved ikke holder tilstrækkelig afstand til din bagkofanger, i forhold til den faktiske hastighed I kører med.

Faktisk viser statistikker fra Vejdirektoratet, at påkørsler bagfra er årsagen til omkring hver sjette alvorlige ulykke, hvor førere af motorkøretøjer bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade. Samlet set udgør dette den tredjehyppigste ulykkessituation, kun overgået af eneulykker og frontalkollisioner. Interessant nok er dette endda den mest almindelige form for ulykke på landets motorveje, især når bilerne kører for tæt sammen med høj hastighed.

Dette er beskrevet i en artikel fra FDM i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

Der er forskellige årsager til denne situation. Den bagvedkørende kan være stresset, have travlt eller køre hyppigt, og dermed føle at de har fuld kontrol.

Dog viser både statistik og videnskab, at selvom man føler sig i stand til at reagere, når man kører blot få meter bag den forankørende bil med en hastighed på 130 kilometer i timen, så er virkeligheden en anden. Tiden tillader simpelthen ikke en reaktion. Dette handler ikke om erfaring eller dygtighed bag rattet - det er grundlæggende fysik.

På motorvejen tilbagelægger man omkring 36 meter på blot et sekund, det er den tid det tager at reagere på en forhindring.

Selvom det kan være udfordrende at bedømme den reelle afstand til bilen foran ved sådanne hastigheder (det er ikke praktisk at stige ud og måle det...), er det uden tvivl, at med en samlet bremsestrækning på over 100 meter, vil de fleste af os ikke kunne stoppe i tide, hvis der opstår en situation foran os.

Hovedproblemet er, at der ikke eksisterer specifik lovgivning for den nødvendige afstand til bilen foran. Det er derfor politiets vurdering, der gælder, når det kommer til at køre for tæt.

Thorkild Albrektsen deler med FDM, at når han kører sin videobil på vejene, er det svært at estimere afstanden mellem to forankørende biler. Ikke desto mindre bruger han visse tidsintervaller som retningslinje:

Hvis der er mindre end 0,8 sekunder mellem bilerne, resulterer det i en bøde på 2.000 kr. og et klip i kørekortet, samt en donation på 500 kr. til Offerfonden. Hvis afstanden er under 0,4 sekunder, øges bøden til 2.500 kr. og 500 kr. til Offerfonden, og derudover vil der blive givet en betinget frakendelse af kørekortet.