Gartner afslører: Den største fejl, haveelskere begår, når de forbereder hortensia til vinteren og året efter

23/10/2023 18:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hortensiaer er en flot buket af farver og ser godt ud i haven om sommeren og ind i efteråret. Og om efteråret skal haveejere forberede dem til det kommende år – men der er én fejl, de skal undgå ifølge gartner.

Mest læste i dag

Når dagslyset begynder at aftage tidligt, er det tid til at forberede hortensiabusken til vinteren. Haveeksperten Jessica Walliser, en anerkendt gartner og forfatter af syv havebøger, har delt nogle nyttige råd med Savvy Gardening om en opgave, der "aldrig" bør udføres om efteråret for at sikre, at hortensiabusken fortsat blomstrer smukt.

Hun fastslog, at uanset hvilken type hortensia du dyrker, er der "ingen grund til at foretage nogen beskæring om efteråret, uanset hortensiaens sort."

Sådan bør du beskære dem

Hortensiaer kan opdeles i to kategorier: dem der blomstrer på gammelt træ og dem der blomstrer på nyt træ.

For dem der blomstrer på gammelt træ, er den bedste tid for beskæring sommeren, mens dem der blomstrer på nyt træ bør kun beskæres om foråret.

Eksperten advarer om, at "beskæring om efteråret kan fjerne blomsterknopper til næste år", afhængig af hvilken type hortensia du har.

Desuden kan beskæring på det forkerte tidspunkt føre til "færre blomster eller endda ingen blomster overhovedet næste år."

Det er meget almindeligt for haveejere at forsøge at fjerne områder af planten, som de tror er døde stilke om efteråret, men denne praksis kan resultere i en plante, der er "mere udsat for vinterskader og producerer færre blomster det følgende år."

Jessica tilføjede: "Du risikerer endda at beskære væk næste års dvalede blomsterknopper. Kort sagt, undgå at beskære hortensiaer om efteråret."

Alternativt kan du gøre dette

I stedet for at beskære dem kan du dog med fordel fjerne visne blomster gennem en proces kaldet "nipping." Nipping betyder at fjerne visne eller døde blomster fra planter for at bevare deres attraktivitet og fremme flere blomster. "På grund af årstiden vil fjernelse af visne hortensiablomster ikke påvirke kvaliteten eller størrelsen af blomsterne i den kommende vækstsæson," bemærkede eksperten.