For virkelig at være lykkelig må vi acceptere en meget enkel ting

23/05/2024 19:49

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Det vil være nytteløst at følge de vaner, eksperter anbefaler, hvis vi ikke har dette i tankerne.

Mest læste i dag

For at være virkelig lykkelig skal vi huske på en meget vigtig faktor i vores dagligdag. Det er ikke nok bare at sætte gang i anbefalede vaner som at dyrke sport, styrke sociale relationer, meditere eller udtrykke taknemmelighed.

Alt dette er nødvendigt, ja, men det vil aldrig være tilstrækkeligt, hvis vi glemmer et essentielt aspekt af livet. I en artikel om psykologisk rigdom forklarer eksperten Kristen Lee, hvorfor folk, der arbejder på deres lykke, nogle gange ikke er lykkelige.

Hun taler om det, der kaldes 'overfladisk lykke', som forstås som den lykke, der er baseret på at have det sjovt, ikke have bekymringer osv. Men i de fleste tilfælde er dette uopnåeligt.

Hvis vi tror, at ægte lykke er dette, vil vi aldrig nå det. Livet har op- og nedture. Én dag kan være perfekt og den næste står vi over for et problem, men betyder det, at vi ikke er lykkelige? Slet ikke.

Derfor vil det at være 'psykologisk rig' og acceptere en meget simpel ting hjælpe os til at føle os fuldstændige: 'Der findes ikke evig lykke', lød det fra Lee. Det betyder, at vi kan følge alle råd fra psykologer og terapeuter og stadig af og til have følelser af tristhed eller vrede.

Som psykologen Arash Emamzadeh sagde, er negative følelser også nødvendige. De lærer os at tilpasse os og søge løsninger. De lykkeligste mennesker er dem, der kan tilpasse sig forskellige stimuli - ikke dem, der helt undgår dem.

Hvis vi tror, at det at være lykkelig er at være glad hele tiden, vil vi tro, at lykken ikke findes, så snart vi står over for et problem. Derfor er det afgørende at skelne mellem de to for at føle sig fuldstændig og have det godt - selv i dårlige tider.

Som Lee forklarer, vil det at holde sindet åbent, bruge svære tider som erfaringer, man kan lære af og komme styrket ud af, hjælpe os med at opnå den generelle lykke, vi så inderligt længes efter. Det modsatte er, hvad eksperterne kalder 'positivitetens tyranni', og det er  det værste ift. at opnå lykke.