Ekspert med tip til alle haveejere: Denne ene ting må du aldrig glemme, på trods af at det er vinter

01/12/2023 19:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
I vinterhalvåret er det fristende at blive inde, men der er én ting du ikke må lade være med at gøre i haven.

Mest læste i dag

Med vinterens forestående ankomst opfordres haveejere til at træffe foranstaltninger for at beskytte deres planter mod potentielle skader i løbet af de kommende måneder.

Det skriver Express

De vinterforberedende metoder spænder vidt, men en opgave, der ofte negligeres, er fjernelse af mos fra terrasser.

Våde forhold fremmer væksten

I takt med at vi bevæger os ind i mørkere og vådere vejrforhold, øges sandsynligheden for, at gartnere står over for vækster som alger og mos, der dækker deres terrasser. Selvom disse planter ikke betragtes som ukrudt, deler de karakteristika med opportunistisk vækst og overfladiske rodsystemer.

Derfor anbefaler eksperter at håndtere dem så snart de viser sig omkring murværket i de kommende uger.

The Royal Horticultural Society advarer om, at "Fjern eventuelt mos og fej noget sand ind, bare for at få ekstra greb om vinteren." De påpeger også, at glatte stier og trin dækket af algelignende vækst, lav og mos udgør en fare. Vinteren er traditionelt det tidspunkt, hvor væksten af ​​alger, mos og lav er størst, men ophobning kan forekomme i enhver våd periode eller i skyggefulde fugtige områder.

Kan skabe problemer hvis de efterlades

Disse vækster kan antage forskellige former afhængigt af deres placering, om det er terrasser, indkørsler eller stier. På stenoverflader ser de ud som en grøn film, pulverlignende aflejringer eller en mørkegrøn geléagtig substans.

Interessant nok opfordres haveejere til at tillade disse vækster at sprede sig i områder, hvor de ikke udgør nogen problemer eller klare risici for miljøet, da de kan hjælpe med at absorbere nedbør.

For at løse problemerne kan haveejere bruge eddike som en mosdræber. De rådes til at vente på en tør periode og fortynde eddiken halvt og halvt.

Selvom mos og alger generelt ikke udgør en trussel mod naboplanter, advarer RHS om, at de kan hæmme væksten, især hos små planter. Dette skyldes, at det tætte, sammenfiltrede lag, når det vokser ved jordens overflade, forhindrer vand og næringsstoffer i at nå planterne.

"Mos dræber sjældent allerede veletablerede planter, men det kan begrænse deres vækst og forårsage problemer senere hen, hvis det efterlades ubehandlet."