Ekspert advarer: Derfor bør du ikke bruge duftlys i hjemmet

09/07/2024 10:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Rebecca Peterson-Hall / Unsplash
Det kan være farligt at have duftlys i hjemmet, hvorfor du bør overveje nøje, om det er det værd.

Mest læste i dag

Alle elsker, når hjemmet dufter dejligt, men eksperter advarer om, at måden, du opnår denne duft på, kan være skadelig for din sundhed.

Dr. Svetlana Stevanovic, professor ved Deakin University i Melbourne, Australien, har afsløret, at duftlys kan indeholde mange potentielt skadelige kemikalier.

Hun forklarede, at duftlys udsender flygtige organiske forbindelser og små partikler, der bliver hængende i luften.

"Når vi tænder lys, frigives mange små partikler, og mange af dem når ned i vores lunger. Det er velkendt, at det kan forårsage forskellige negative sundhedseffekter," sagde hun til 7NEWS.

Prof. Stevanovic understregede, at brændende lys kan føre til problemer som hovedpine og allergiske reaktioner. Hun tilføjede, at hvis du har astma eller andre åndedrætsproblemer, kan det forværre dine symptomer.

"Når vi udsender noget i luften, ændrer det sig konstant. Det bliver oxideret og kan blive endnu mere giftigt," tilføjede hun.

Hun advarede om, at omkring en tredjedel af befolkningen er følsom over for disse 'flygtige' forbindelser. Indendørs forurening er ofte højere end udendørs på grund af manglende ventilation.

Når vi bruger duftlys i hjemmet, 'frigiver vi i bund og grund nye forurenende stoffer i luften,' forklarede hun. Selv naturlige eller økologiske lys er ikke nødvendigvis sikre, da producenterne ikke behøver at oplyse alle de brugte forbindelser.

"Naturligt betyder ikke, at det er sundt at indånde konstant. Alt skal gøres med måde," påpegede hun.

Hvis du stadig vil bruge lys i hjemmet, anbefalede professoren at holde indendørs rum godt ventilerede ved at åbne vinduer og have planter.

Dr. Dan Gubler, kemiker og tidligere professor, har tidligere udtalt, at stearinlys er en form for indendørs forurening, som ofte overses.

"Stearinlys lavet af paraffinvoks, kunstige dufte og farvestoffer afgiver skadelige stoffer som kulilte, kuldioxid, svovldioxid, benzopyren, toluen og andre flygtige forbindelser, når de brændes," sagde han ifølge The Sun.

Selvom der ikke er direkte beviser for, at duftlys kan føre til sygdom, har mange forskere teoretiseret, at de giftige dampe fra voks og væger kan være skadelige på lang sigt.

Nogle undersøgelser har vist, at brænding af paraffinvoks frigiver flygtige forbindelser som toluen, der er forbundet med en øget kræftrisiko.

Dog argumenterer nogle eksperter for, at mængden af disse forbindelser frigivet af lys er så lille, at det ikke kan bevises at forårsage kræft hos mennesker.

For eksempel viste en undersøgelse fra 2007, finansieret af European Candle Association, at niveauet af kemikalier frigivet af lys var langt under den mængde, der ville forårsage sundhedsproblemer hos mennesker, rapporterede Healthline.