Brug aldrig ladeporten i en lufthavn

27/02/2024 08:33

|

Nicolai Busekist

FBI har advaret om brugen af ladeporte i lufthavne. Tænk dig derfor godt om, inden du bruger dem.

Mest læste i dag

Offentlige ladeporte i lufthavne kan være din redningsmand. Hvis du rejser med en evigt halvtom telefon, kan de mange USB-opladningsporte være forskellen på at nå et fly eller ej.

At medbringe virtuelle boardingkort, rejseplaner og rejsedokumentation på din telefon kræver, at du holder øje med batteriets levetid. For nylig udsendte Federal Bureau of Investigation (FBI) dog en advarsel til rejsende om at tænke sig om en ekstra gang, før de sætter telefonen til.

"Undgå at bruge gratis ladeporte i lufthavne, hoteller eller indkøbscentre," meddeler FBI i en offentlig servicemeddelelse ifølge Escape.com.au.

Organisationens Denver-afdeling har delt et opslag på X, der rystede rejsende. Selvom advarslen ikke blev menes at være forbundet med nogen specifik trussel, udstedte flere agenturer lignende advarsler til rejsende om at være opmærksomme på deres 'cyberhygiejne', når de oplader telefoner på offentlige steder.

Det bliver i stigende grad muligt for 'ondsindede aktører' at få adgang til data eller installere malware og spyware på rejsendes enheder via offentlige porte.

USB-porte er svære at undgå. Du finder dem gratis til brug i lufthavne, caféer og hoteller. Eksperter advarer dog om, at folk kan udnytte deres bekvemmelighed til at få adgang til oplysninger på telefonen.

New Zealands cybersikkerhedsagentur CERT siger, at det også råder rejsende til at undgå at oplade telefoner på offentlige steder.

Talsmand for CERT, Hadyn Gree, siger, at du 'ikke bør tilslutte dine enheder til ukendte USB-porte'. CERT er opmærksomme på svindlere, der udnytter enheder, der udgiver sig for at være opladningsporte på offentlige steder.

Den eneste måde at være sikker på, at du ikke udsætter din enhed, er ved at bruge en adapter til stikkontakten.

"Dette kan være vanskeligt, da nye telefoner sælges uden en adapter og kun med USB-kabel. Så før du rejser, er det værd at købe en adapter, så du har en sikker mulighed for at oplade din enhed," lyder det.

Rejseadaptere med USB-indgange kan være en god måde at holde enheder opladet, når du er på farten.

Er min telefon blevet inficeret?

Hurtigt aftagende batterilevetid, overophedning eller højere dataforbrug kan være tegn på, at din enhed muligvis er inficeret. Spyware, der arbejder i baggrunden på din telefon, kan reducere dens hastighed og funktionalitet.

CERT råder til at holde dine filer og mobildata sikkerhedskopieret, herunder ved at bruge tjenester som iCloud, og at holde din telefon opdateret.

Offentlige ladeporte er ikke den eneste fælde, der målretter rejsende. Offentlig Wi-Fi kan også udsætte dine enheder og data for potentielle svindelnumre.

"Vær forsigtig med, hvad du foretager dig online, når du bruger et hotspot eller gratis Wi-Fi. Disse netværk er ikke tillidsvækkende. Det betyder, at det er muligt, at andre kan se, hvad du laver, når du bruger dem," lyder det.

Rejsende bør undgå online shopping eller adgang til internetbank på offentlig Wi-Fi. Især hvis du forbinder dine enheder til ukendte hotspots i lufthavne i et forsøg på at undgå roaming.