Alarmerende konsekvenser: Så skadeligt er det at bo alene som ældre

02/03/2024 14:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nogle mennesker føler at de nyder, at tumle rundt alene derhjemme, men det er faktisk en genvej til et sygere liv.

Mest læste i dag

I Danmark sigter man mod at ældre borgere skal forblive i deres egne hjem så længe som muligt og ældes der.

Dog rejser ideen om at forblive i eget hjem bekymringer, herunder at det kan hæmme en sund ældningsproces.

Blandt de primære bekymringer er der mangel på transportmuligheder, overkommelige boliger samt isolation og ensomhed.

Ældresagen estimerer faktisk, at mere end 100.000 danskere over 65 år føler, at ensomhed påvirker deres dagligdag negativt.

Isolation bliver en markant risiko, som kan have alvorlige konsekvenser for sundheden, når voksne har begrænset adgang til indkøb og sociale aktiviteter. Dette afspejles i udtalelser fra ældre medlemmer af min Facebook-gruppe, som deler deres oplevelser med at ældes derhjemme med begrænset støtte - deres kommentarer belyser disse udfordringer.

Forskellen i Asien

På et Facebook-opslag om ældres isolation deler to anonyme personer deres tanker:

"Budget, transport og helbred er de primære årsager til min isolation. Jeg måtte stoppe med at køre bil på grund af alvorlig sygdom. At have en sjælden autoimmun sygdom gør, at jeg er udmattet det meste af tiden."

"Ensomhed og isolation er et seriøst problem. Vores (vestlige) kultur adskiller sig fra mange asiatiske og latinamerikanske kulturer, hvor det at være alene ikke er en bekymring for de ældre."

Dyb ensomhed

Mange ældre står over for risikoen for isolation, hvilket kan føre til kroniske sygdomme. Studier i ensomhed viser, at det har negative konsekvenser for fysisk aktivitet samt mental og motorisk funktion. Stærke sociale bånd er essentielle for både fysisk og mental sundhed. Dog er dette et komplekst problem. Når sårbare ældre oplever tilbageslag, som f.eks. at miste en partner, ender de med at blive isolerede og afskåret.

Ensomheden fungerer som en stille dræber, idet den øger risikoen for depression, demens, hjertekarsygdomme og mange andre lidelser, som kan resultere i for tidlig død.