8 overraskende fødevarer, der skader dine tænder: Undgå disse, og dine tænder vil takke dig

24/05/2024 05:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Det er vigtigt at passe godt på dine tænder, og det gør du bedst ved helt at undgå at spise disse fødevarer.

Mest læste i dag

Du får kun ét sæt tænder i livet, så det er vigtigt at passe godt på dem. Desværre er der mange, der ikke prioriterer tandpleje, og de ender ofte med at fortryde det senere – når skaden allerede er sket.

For at sikre, at du passer bedst muligt på dine tænder, er der visse fødevarer, du bør undgå. Tandlæger peger også på nogle overraskende madvarer, som kan være skadelige for dine tænder.

1. Is

Ifølge American Dental Association bør du undgå at tygge på is. Selvom det kan føles godt, kan det skade emaljen og endda knække tænderne over tid, skriver TipHero. Det betyder ikke, at du ikke kan spise is, men du bør lade være med at tygge på frossen is.

2. Hostebolsjer

Dr. Burhenne fra AskADentist.com fortalte Business Insider, at det er bedst at undgå hostebolsjer for at forebygge huller i tænderne. Når du sutter på et hostebolsje, udsættes tænderne for sukker og syrer i længere tid end ved hurtigt at spise et stykke kage.

3. Saltkiks

Dr. Burhenne advarer også om saltkiks, som mange tror er harmløse. De indeholder stærkt forarbejdede stivelser og genetisk modificerede ingredienser, hvilket gør dem cariogene – de kan give huller i tænderne.

4. Citrusfrugter

Selvom det ikke er helt overraskende, er det alligevel værd at bemærke, at citrusfrugter kan skade tænderne. Syreholdige frugter som citroner, limefrugter og grapefrugter kan erodere tænderne over tid og forårsage smertefulde mundsår. Drik masser af vand, hvis du spiser disse frugter.

5. Kartoffelchips

Ligesom saltkiks indeholder kartoffelchips stærkt forarbejdede stivelser og genetisk modificerede ingredienser, som kan skade tænderne. Når du spiser kartoffelchips, kan de sætte sig fast i tænderne, så husk at bruge tandtråd bagefter.

6. Majskolbe

Hvis du elsker majs, så fjern dem fra kolben, før du spiser. Ifølge Dr. John F. Buzzatto fra American Association of Orthodontics kan det at spise majs direkte fra kolben føre til knækkede fyldninger, beskadigede bøjler og løsnede proteser.

7. Popcorn

Dr. Mark Hughes fra Harley Street Dental Group afslørede i Sunday Telegraph, at popcorn ofte er skyld i knækkede tænder. Det er især de upoppede kerner, der kan forårsage skader, hvis du bider ned på dem.

8. Sandwich med peanutbutter og marmelade

En sandwich med peanutbutter og marmelade lyder måske lækker, men den er ikke god for tænderne. Kombinationen af forarbejdet brød, peanutbutter og marmelade indeholder meget sukker og har klæbrige konsistenser, der gør det nemt for bakterier at sætte sig på tænderne. For at beskytte dine tænder bør du undgå denne sandwich.