Opfordring: Undgå dette mundbind

29/11/2021 13:40

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Restriktionerne bliver flere og flere og mandag har et enigt Folketing igen vedtaget, at mundbindet skal til at være en del af danskernes hverdag.

I den forbindelse kommer miljøstyrelsen nu med opfordring, i forhold til, hvilke mundbind man bør bruge.

De oplyser om, at det ikke er en god idé at bruge stofmundbind, der reklamerer med, at de er antibakterielle.

En af grundene til, at de generelle stofbindet før har været kritiseret, skyldes at man har frygtet at brugere indånder skadelige partikler fra stoffet.

En undersøgelser Miljøstyrelsen har lavet, viser at det ikke er noget man behøver at frygte.

"Vores konklusion er, at der godt kan være problematiske stoffer i mundbind. Men heldigvis er det i så små mængder, at det ikke udgør en risiko, når vi laver beregninger på den eksponering, man udsættes for, siger funktionsleder Elisabeth Paludan, Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har i forbindelse med undersøgelsen købt 40 forskellige mundbind.

De er produceret i blandt andet Danmark og andre EU-lande.

I undersøgelsen har man undersøgt indholdet blandt andet fluorstoffer, metaller, formaldehyd og klorerede flammehæmmere.

"Der kan godt være problematiske kemiske stoffer i mundbind. Men det er ikke så overraskende, for det kan der også være i almindelige tekstiler. Vi ved, at der kan være brugt kemikalier under fremstillingen. Men en stor del af den kemi kan vaskes ud, og derfor anbefaler vi, at man vasker sit stofmundbind før brug, siger Elisabeth Paludan.

Funktionslederen anbefaler at man undgår stofmundbind som reklamerer med at de er antibakterielle.

Det skyldes af antibakterielle egenskaber kommer fra metaller som sølv og zink.

Det er ifølge funktionslederen omvendt en god idé at gå efter stofmundbind, der er mærket med "Fri for fluorstoffer" eller "PFC-fri".