Jørgen Leth langer ud efter Dronning Margrethe: Langt fra tilfreds

17/11/2023 13:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Jørgen Leth er ikke tilfreds med Dronningen.

Mest læste i dag

I den nyligt udgivne samtalebog 'Sidste Udkald For Rejsende' deler den velrenommerede danske kunstner og kommentator, Jørgen Leth, sin utilfredshed med den manglende kongelige anerkendelse i Danmark, på trods af hans betydelige bidrag til kunst og kultur.

Dette er rapporteret af B.T.

I samarbejdet mellem Leth og journalist Jakob Kvist åbner den 86-årige cykelkommentator op om en række personlige tanker, herunder sin skuffelse over ikke at have modtaget Ridderkorset, en af de højeste hædersbevisninger tildelt af det danske Kongehus.

Leth, der er kendt for sin direkte og ærlige stil, udtrykker sin frustration over, at en sådan ære endnu ikke er blevet tilkendegivet ham.

"Det irriterer mig, at jeg stadig ikke har fået en medalje af Dronningen," deler han i bogen. Ridderkorset, også kendt som Dannebrogordenen, tildeles typisk til personer, der har gjort en ekstraordinær indsats inden for kunst, kultur og videnskab.

Selvom Leth er kritisk over for ideen om ordener som noget, der "hænges på idioter," erkender han samtidig sit ønske om at føle sig værdsat for sit arbejde.

Denne anerkendelse er dog ikke udeblevet på internationalt plan. I marts 2022 blev Leth hædret i Frankrig, hvor han modtog 'Chevalier de l’ordre des Arts et Lettres' (Ridder af ordenen for kunst og litteratur) for sin rolle i at fremme fransk kultur.

"Det er da åndssvagt, at de må se Frankrig give mig en stor udmærkelse for at fremme fransk kultur. Det er da absurd," siger Leth og påpeger ironien i, at hans egne landsmænd ikke har vist ham samme niveau af anerkendelse.