Som man siger, det er ikke alt guld, der glimter - og det gælder i dén grad for kaffegrums.
For mens vi andre ser det som affald, så er det rene vitaminpillen for dine planter. Ja, kaffegrums er lidt som den der onkel til familiefesten, man ikke tænker meget over - indtil han pludselig hiver harmonikaen frem og skaber fest.
Kort sagt, så er det en overset helt.
Det skriver mediet gofeminin.de.
Planter lever nemlig ikke af kærlighed alene. De skal have næring - præcis som os andre.
Og det får de gennem jorden, hvor mineralerne danser tango med rødderne. Problemet er bare, at almindelig jord tit er lidt… flad i repertoiret. Den mangler lige det sidste swing.
Hortensiaer elsker kaffe
Her træder kaffegrumsen ind med rank ryg og hævede blade.
Kaffegrums er spækket med gode sager som kvælstof, fosfor og kalium - alt det, der får hortensiaer til at blomstre som en vildtvoksende sommerromance i en kolonihave.
Det er især godt for planter, der elsker sur jord, som hortensiaer, rhododendron og blåbær.
Du kan drysse grumset direkte i pottejorden, men husk at tørre det først - ellers risikerer du, at der går mug i hele herligheden.
Har du en vandskål og en vandkande, så kan du også lave en flydende version og give planterne en skvæt hver 14. dag. Det er både nemt og miljøvenligt.
Når snegle får kaffen galt i halsen
Og her kommer den lille, men dejlige bonus: Snegle kan ikke døje kaffe. Det er lidt som med svigermødre og stærk chili - de holder sig på afstand.
Så din kaffegrums fungerer ikke bare som gødning, men også som en slags mini-hegn mod slimede ubudne gæster.
Farvel til kunstgødning og halløj med naturen
Kunstgødning er en klam fætter med tungmetaller og klimaskadelige bivirkninger.
Drop det, og gør i stedet som mormor gjorde, da hun stadig havde blomstrende stokroser i hele indkørslen - brug det, du allerede har. Det er billigere, grønnere og meget mere charmerende.
Så næste gang du står med kaffegrumsen i hånden, så smid det ikke ud. Giv det i stedet til dine hortensiaer, og de vil kvittere med blomster, så selv nabokonen må over hækken og spørge, hvad du har gang i.